Przepisy

Marokański tagine z kurczakiem i śliwkami kalifornijskimi

Marokański tagine z kurczakiem i śliwkami kalifornijskimi
  • 1:20
  • 4

Składniki

8 udek z kurczaka
1 średnia pokrojona biała cebula
1 główka czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżka zmielonego kminu rzymskiego
1 świeża czerwona papryka lub ½ łyżeczki suszonych płatków chilli
1 łyżka suszonej mięty
400g pokrojonych pomidorów w puszce
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 cytryna
1 kostka rosołowa z kurczaka rozpuszczona w 400 ml wody
300ml soku ze Śliwek Kalifornijskich
6 suszonych moreli
6 śliwek kalifornijskich
10 dużych zielonych oliwek
1 garść świeżej mięty
40g pokruszonych migdałów

Przygotowanie

Nagrzej piekarnik do 160 stopni C.

Umieść kurczaka, suszoną miętę i kmin rzymski w naczyniu żaroodpornym i wymieszaj. Dodaj posiekaną cebulę i sól. Następnie dodaj pokrojone pomidory z puszki, roztwór z kostki rosołowej i sok ze śliwek kalifornijskich. Dodaj skórkę z cytryny i chilli.

Całość wymieszaj i umieścić w piekarniku na 1 godzinę.

Kiedy kurczak będzie miękki i delikatny, wyjmij go z piekarnika. Dodaj morele, śliwki kalifornijskie, oliwki i całość wymieszaj.

Przed podaniem dodaj świeżą miętę i wyciśnij sok z cytryny. Możesz także posypać migdałami.