Przepisy

Lody śliwkowe z kandyzowanym imbirem

Lody śliwkowe z kandyzowanym imbirem
  • 00:10
  • 10

Składniki

140g śliwek kalifornijskich
330ml piwa imbirowego
450ml śmietanki kremówki 36%
1puszka mleka skondensowanego
40g posiekanego kandyzowanego imbiru
40g posiekanych śliwek kalifornijskich

Przygotowanie

Wlej słodką śmietankę do miski i ubij na lekko sztywną masę.

Śliwki kalifornijskie i piwo imbirowe zblenduj na gładką masę i dodaj do ubitej śmietany. Dodaj skondensowane mleko i delikatnie połącz składniki używając metalowej łyżki, aby nie ubić mocniej śmietany. Masę przełóż do plastikowego pojemnika i wygładź.

Pokrojonym kandyzowanym imbirem i śliwkami posyp masę. Całość wsadź do zamrażarki na 4-6 godzin, najlepiej na noc.

Lody można podać z solą morską i orzechami w miodzie.