Kremowa zalewajka z wędzonym kurczakiem, śliwką kalifornijską i twarogiem

czas przygotowania: 1,5 godz.

Składniki

  • 1,5 kg wędzonego kurczaka
  • 1 kg marchewki
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 1 seler korzeniowy
  • Zielone części z 4 porów
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 4 owoce jałowca
  • 100 g śliwek kalifornijskich
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 2l śmietany do gotowania
  • 1 kg ziemniaków
  • 30 g suszonych grzybów
  • 4 łyżki suszonego majeranku
  • 750 ml - 1l zakwasu na barszcz
  • Sól i pieprz do smaku

DIRECTIONS

Warzywa umyć i obrać, umieścić w dużym garnku. Do garnka dodać także kurczaka, liście laurowe, śliwki, ziele angielskie i jałowca. Dodać 2l wody. Zagotować. Gotować na dużym ogniu przez 45 minut. Po tym czasie odcedzić wywar. Kurczaka ostudzić, a następnie obrać mięso z kości. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Do wywaru dodać ziemniaki, grzyby, śmietanę do gotowania i majeranek. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać zakwas na barszcz, zagotować. Zmiksować blenderem. Dodać obranego z kości kurczaka. Gotować przez kolejne 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Do podania:

Drobno pokroić śliwki. Twaróg pokruszyć. Listki majeranku obrać z łodyg.  Na dnie misek ułożyć twaróg i śliwki. Zalać gorącą zupą. Udekorować listkami majeranku.

Autor

Marta Edmunds