Przepisy

Korzenna granola ze śliwkami kalifornijskimi

Korzenna granola ze śliwkami kalifornijskimi
  • 00:60
  • 2 ( słoik 1/2litra)

Składniki

300g płatków owsianych
100g kaszy gryczanej białej
150g śliwek kalifornijskich
70g migdałów
70g orzechów włoskich
1/3łyżeczki cynamonu
1/3łyżeczki imbiru
1/2łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
3łyżki oleju kokosowego
4-5łyżek miodu

Przygotowanie

Śliwki kalifornijskie, migdały i orzechy włoskie posiekaj na większe kawałki. Kaszę gryczaną podpraż na suchej patelni ok. 5 – 7 minut. Do głębszej misy wrzuć płatki owsiane, kaszę gryczaną, posiekane śliwki kalifornijskie, migdały, orzechy włoskie, dodaj przyprawy, olej kokosowy oraz miód. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Na blasze ułóż papier do pieczenia, wysyp mieszankę, rozłóż równomiernie, piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, funkcja termoobieg przez 40 minut. W trakcie pieczenia przemieszaj granolę kilka razy dla lepszego wysuszenia wszystkich składników.