Przepisy

Kompot z suszu ze śliwką kalifornijską

Kompot z suszu ze śliwką kalifornijską
  • 00:30
  • 2l

Składniki

200g suszonych Śliwek Kalifornijskich
100g suszonych jabłek
100g suszonych moreli
100g rodzynek
100g suszonych fig
5-6 goździków
1 pomarańcza
2 laski cynamonu
1-2 gwiazdki anyżu
2 litry wody
miód - do smaku

Przygotowanie

Owoce przepłukujemy na sitku. Przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą wraz z przyprawami.

Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i na małym gazie gotujemy pod przykryciem około 20-25 minut – nie za długo, by owoce zachowały ładny kształt. Następnie dodajemy pokrojone w grube plastry pomarańcze. Studzimy. Kiedy kompot osiągnie temperaturę pokojową doprawiamy go do smaku miodem.

Kompot z suszu podajemy w temperaturze pokojowej lub dobrze schłodzony.