Przepisy

Grzanka z serem pleśniowym i suszonymi śliwkami kalifornijskimi

Grzanka z serem pleśniowym i suszonymi śliwkami kalifornijskimi
  • 00:15
  • 4

Składniki

8 grzanek chleba tostowego
200g twardego sera pleśniowego typu Wensleydale
1łyżka posiekanego szczypiorku
10 śliwek kalifornijskich
2-3łyżki soku ze śliwek kalifornijskich
1 żółtko jaj
1łyżka śmietany
sól i pieprz
100g rukwi wodnej

Przygotowanie

Sok z suszonych śliwek kalifornijskich wlej do rondla i gotuj do uzyskania konsystencji gęstego syropu.

Do miski wrzuć starty ser i posiekany szczypiorek. Posiekaj drobno śliwki kalifornijskie i dodaj do serowej masy. Wlej śmietanę, żółtko i zmiksuj razem na pastę.

Rozsmaruj serową pastę na przypieczone pieczywo i grilluj, aż ser się rozpuści a tost będzie chrupki.

Na sam koniec posyp tost rukwią wodną i skrop syropem śliwkowym.