Przepisy

Freakshake kawowy z mleczkiem kokosowym i śliwkami kalifornijskimi

Freakshake kawowy z mleczkiem kokosowym i śliwkami kalifornijskimi
  • 00:30
  • 2

Składniki

Karmel

70g cukru
28g masła
40ml śmietany kremówki 36%
szczypta soli

Shake

75g śliwek kalifornijskich
30ml likieru kawowego
90ml mleka
120ml mocnej świeżo zaparzonej kawy (przestudzonej)
200ml mleczka kokosowego

Do dekoracji

wiórki kokosowe
mini cupcakes
ziarna kawy
180ml śmietany kremówki
kawa rozpuszczalna

Przygotowanie

Cukier karmelizujemy. Kiedy nabierze bursztynowej barwy i wszystkie kryształki się rozpuszczą dodajemy zimne masło, mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy zimną śmietankę i mieszamy do uzyskania gładkiego sosu, zdejmujemy z kuchenki i solimy. Śliwki namaczamy w likierze niewielkiej ilości mleka (2 łyżki) przez minimum 3 h, a najlepiej przez noc. Śliwki z zalewą i pozostałe składniki dokładnie miksujemy.  Przestudzonym karmelem polewamy krawędź szklanki lub słoika, w którym podamy shake’a, zewnętrzne krawędzie dekorujemy wiórkami, czekoladą lub ziarnami kawy. Podajemy z bitą śmietaną, posypany kawą rozpuszczalną i z babeczką nabitą na rurkę.

Candy Company
Autor

Candy Company

Autorka Bloga Candy Company – kulinarnego bloga roku 2015. Bloga łączącego pasję: malarską i kulinarną. http://candycompany.pl/