Florentynki ze śliwką kalifornijską, orzechami włoskimi i czekoladą

Składniki

  • 100g całych orzechów laskowych, grubo posiekanych
  • 125g śliwek kalifornijskich pokrojonych na równe kawałki
  • 25g masła
  • 90g cukru pudru
  • 15g mąki
  • 150ml śmietany kremówki
  • 200g ciemnej czekolady połamanej na równe kawałeczki

DIRECTIONS

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. W garnuszku na małym ogniu roztopić masło z cukrem. Następnie dodać mąkę i wymieszać, aż całość osiągnie konsystencję pasty. Zdjąć garnek z gazu i bardzo powoli dodawać śmietanę, mieszać aż do całkowitego połączenia składników. Umieścić ponownie garnek na gazie i mieszać masę za pomocą trzepaczki kuchennej aż do momentu kiedy nie będzie żadnych grudek. Następnie zestawić garnek z gazu, dodać orzechy i śliwki kalifornijskie. Za pomocą łyżeczki nakładać masę na arkusz papieru dopieczenia – nakładając porcje na papier należy pamiętać o pozostawieniu między nimi sporo miejsca, jako że florentynki urosną podczas pieczenia. Piec przez 10-12 minut, po tym czasie wyjąć florentynki z piekarnika i pozostawić je na 2-3 minuty (dzięki temu florentynki staną się twarde i chrupkie). Następnie odstawić do wystudzenia. Do szklanej miski przesypać połamaną na kawałki czekoladę i umieścić miskę nad garnkiem z lekko gotująca się wodą. Mieszać czekoladę aż zacznie się topić, następnie zdjąć z gazu i mieszać aż osiągnie konsystencję gładkiej masy. Udekorować florentynki czekoladą (używając widelca można nakładać czekoladę w taki sposób aby na florentynkach uzyskać falisty wzór).