Przepisy

Flapjack czyli angielski baton owsiany z suszoną śliwką kalifornijską

Flapjack czyli angielski baton owsiany z suszoną śliwką kalifornijską
  • 00:35
  • 15

Składniki

180g masła roślinnego z oliwą z oliwek
230g śliwek kalifornijskich
30ml soku ze śliwek kalifornijskich
50ml soku z cytryny
6łyżeczek pestek dyni,słonecznika, maku
70g suszonych moreli
30g rodzynek
225g płatków owsianych
1/2łyżeczki przypraw korzennych

Przygotowanie

Śliwki Kalifornijskie, sok ze śliwek i z cytryny oraz masło roślinne wrzuć do dużego garnka i podgrzewaj na małym ogniu.

Pozostałe składniki zmiksuj razem w osobnej misce.

Rozpuszczoną masę z masłem i śliwkami przelej do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj dokładnie i wylej na prostokątną tackę. Rozprowadź równomiernie i wygładź masę, aby była zwarta.

Piecz w temperaturze 160 stopni przez 20 minut.