Flapjack czyli angielski baton owsiany z suszoną śliwką kalifornijską
Składniki
- 180g masła roślinnego z oliwą z oliwek
- 30ml soku ze śliwek kalifornijskich
- 50ml soku z cytryny
- 6łyżeczek pestek dyni,słonecznika, maku
- 70g suszonych moreli
- 30g rodzynek
- 225g płatków owsianych
- 1/2łyżeczki przypraw korzennych
DIRECTIONS
Śliwki Kalifornijskie, sok ze śliwek i z cytryny oraz masło roślinne wrzuć do dużego garnka i podgrzewaj na małym ogniu.
Pozostałe składniki zmiksuj razem w osobnej misce.
Rozpuszczoną masę z masłem i śliwkami przelej do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj dokładnie i wylej na prostokątną tackę. Rozprowadź równomiernie i wygładź masę, aby była zwarta.
Piecz w temperaturze 160 stopni przez 20 minut.