Przepisy

Drożdżowe lizaki ze śliwką kalifornijską i czekoladą

Drożdżowe lizaki ze śliwką kalifornijską i czekoladą
  • 00:90
  • 30

Składniki

Ciasto

1 opakowanie drożdży instant
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki ciepłego mleka
1 1/4 szklanki mąki
1 jajko
50g rozpuszczonego masła

Nadzienie

100g śliwki kalifornijskiej
50g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
30 patyczków do lodów

Przygotowanie

Śliwki zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Odcedzamy. Masło rozpuszczamy, dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Śliwki i masło z czekoladą miksujemy na jednolitą masę. Przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki ciasta mieszamy do powstania lśniącej, jednolitej masy odchodzącej od ręki. Zajmie to około 5 minut. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia na 45 minut. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Każdą wałkujemy na prostokąt o długości kartki A4 i szerokości połowy kartki A4. Każdy arkusz ciasta smarujemy śliwką z czekoladą. Zawijamy w ciasny rulon. Rulon kroimy w kawałki o szerokości 2 cm. Układamy je na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ślimaczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 12 minut  – do zezłocenia. Gotowe bułeczki delikatnie nacinamy od spodu i wkładamy patyczek od lodów.

Crust and Dust
Autor

Crust and Dust

Miłośniczka podlaskiej kuchni i kawy. Nałogowa kolekcjonerka książek kucharskich, foremek do pierniczków i pustych słoików, które w odpowiednim czasie zapełnia konfiturami.