Przepisy

Donut ice cream sandwich – kolorowe donuty przełożone lodami z dodatkiem śliwki kalifornijskiej

Donut ice cream sandwich – kolorowe donuty przełożone lodami z dodatkiem śliwki kalifornijskiej
  • 04:00 (w tym 2h wyrastania ciasta)
  • 10 kanapek

Składniki

Ciasto

4g drożdży instant
60ml ciepłego mleka
60ml maślanki lub kefiru
1 jajko
30g roztopionego masła
240g mąki
45g cukru
szczypta soli
olej do smażenia

Lukier

80g masła
180g cukru pudru
2łyżki mleka lub śmietanki
łyżeczka soku z cytryny
barwniki spożywcze, posypki, pokruszone cukierki do ozdoby

Przełożenie

75g śliwek kalifornijskich
2łyżki rumu
1l lodów waniliowych

Przygotowanie

Drożdże zalewamy 2 łyżkami mleka i odkładamy na 5 minut. Przesiewamy suche składniki wlewamy do nich wymieszane ze sobą mokre składniki oraz drożdże i zarabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy 1015 minut i odkładamy na 11,5 godziny do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość wałkujemy je na grubość ok. 1,5 cm i okrągłą foremką o średnicy ok. 9 cm wycinamy pączki, mniejszą wycinamy dziurki. Pączki odkładamy na 20 minut do napuszenia, w międzyczasie rozgrzewamy tłuszcz do smażenia (do 180 C). Donuts smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto.

Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiego lukru, lukier barwimy na różne kolory. Donuts maczamy w lukrze, dekorujemy posypkami. W razie potrzeby podgrzewamy lukier jeśli zrobi się zbyt gęsty. Kiedy lukier stwardnieje przekrawamy pączki na pół i przekładamy lodami.  Śliwki namaczamy w rumie przez minimum kilka godzin. Po tym czasie 3 śliwki i rum blendujemy, resztę śliwek kroimy w drobną kostkę. Lody ocieplamy w lodówce, kiedy będą miękkie (ale nie roztopione) mieszamy z pokrojonymi śliwkami i wylewamy do płaskiego pojemnika o wymiarach ok. 25 x 35 cm, wyłożonego papierem do pieczenia. Łyżeczką nakładamy kleksy musu śliwkowego i niezbyt dokładnie mieszamy, wkładamy do zamrażarki. Kiedy lody całkiem stwardnieją okrągłą foremką wycinamy kółka w rozmiarze pączków.

Candy Company
Autor

Candy Company

Autorka Bloga Candy Company – kulinarnego bloga roku 2015. Bloga łączącego pasję: malarską i kulinarną. http://candycompany.pl/