Przepisy

Cake pops ze śliwkami kalifornijskimi

Cake pops ze śliwkami kalifornijskimi
  • 00:60
  • 26

Składniki

2 i 1/2 kubka płatków owsianych błyskawicznych
12 śliwek kalifornijskich
5 łyżek gorzkiego kakao
120g cukru trzcinowego
120g masła
100ml mleka roślinnego
60ml whiskey
1łyżeczka ekstraktu wanilii
do dekoracja wiórki kokosowe,cukrowe, czekoladowe posypki i drewniane patyczki

Przygotowanie

Śliwki kalifornijskie zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, a następnie odcedzić i drobno posiekać. Do głębszej miski wsypać płatki owsiane i kakao, wymieszać. W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier i mleko roślinne, mieszać do połączenia składników. Płatki owsiane wymieszane z kakao zalać zawartością rondelka, dodać posiekane śliwki kalifornijskie, whisky i ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie wymieszać. Z masy formować kulki i od razu obtaczać je w wiórkach lub posypkach. Tak przygotowane kulki przełożyć na 20 minut do zamrażarki do stężenia. Po wyjęciu z zamrażarki nadziewać na patyczki i umieszczać w wysokim naczyniu.