Burger z kawałkami śliwek kalifornijskich, kolendrą i chutneyem

Składniki

  • 60dkg mięsa wołowego mielonego
  • 2łyżki posiekanej kolendry
  • liście sałaty rzymskiej
  • 4 bułki hamburgerowe

DIRECTIONS

Do miski przekładamy mięso mielone, śliwki kalifornijskie pokrojone na średniej wielkości kawałki i posiekaną kolendrę. Składniki dokładnie mieszamy, dzielimy na 4 porcje i formujemy kotlety na wysokość ok 1.5 cm.

Cebulę drobno siekamy, wrzucamy do rozgrzanego garnka z oliwą, smażymy do miękkości i lekkiego zarumienienia, dodajemy czosnek i imbir. Po 2-3 minutach dorzucamy pokrojone na duże kawałki śliwki kalifornijskie i morele, ocet winny, sól. Zmniejszamy ogień, dusimy całość ok. 15-20 minut.

Na końcu dodajemy kolendrę, po 2 minutach całość odstawiamy do wystygnięcia.

Dobrze rozgrzewamy grilla, jeśli chcemy, aby nasze burgery były średnio wysmażone, grillujemy kotlety po 3 minuty z każdej strony. Jeśli wolimy bardziej wysmażone, powinniśmy dodać po dodatkowej minucie na stronę. W trakcie grillowania mięsa z boku grilla podgrzewamy bułki. Dolną bułkę smarujemy cienką warstwą chutneya, kładziemy sałatę, kotleta, grubszą warstwę chutneya, przykrywamy górą bułki.