Centrum zasobów

×

Prasa konsumencka

Jadalne prezenty hitem nachodzących świąt

Jadalne prezenty hitem nachodzących świąt

Święta Bożego Narodzenia już za kilka dni. Wybór prezentu dla najbliższych jest jednym z najważniejszych wyzwań. W tym sezonie hitem mogą okazać się jadalne prezenty – robione samodzielnie, smaczne, a przede wszystkim niepowtarzalne. Okres przedświąteczny może być dla wielu poszukujących prezentów czasem stresującym i obfitującym w wydatki. Według badania Deloitte „Zakupy świąteczne 2016”, polska rodzina zamierza wydać na świąteczne prezenty [...]

Święta Bożego Narodzenia już za kilka dni. Wybór prezentu dla najbliższych jest jednym
z najważniejszych wyzwań. W tym sezonie hitem mogą okazać się jadalne prezenty – robione samodzielnie, smaczne, a przede wszystkim niepowtarzalne.

Okres przedświąteczny może być dla wielu poszukujących prezentów czasem stresującym
i obfitującym w wydatki. Według badania Deloitte „Zakupy świąteczne 2016”, polska rodzina zamierza wydać na świąteczne prezenty 1121 złotych, o 5 proc. więcej niż przed rokiem. Ponad 70 proc. Polaków prezenty kupuje w grudniu, a lista podarunków co roku jest podobna – wśród pomysłów królują kosmetyki, książki lub słodycze.

Oryginalnie i bez świątecznego stresu

Osoby, które chcą uniknąć przedświątecznej gorączki w sklepach, a zarazem pragną przygotować dla swoich bliskich coś wyjątkowego, mogą w tym roku postawić na samodzielne przygotowanie jadalnych prezentów. Takie podarunki mogą być smacznym sposobem, aby wywołać uśmiech na twarzy bliskiej osoby, a jednocześnie ograniczyć wydatki świąteczne i zaoszczędzić czas.

Recepta na udany prezent

Na blogach czy w artykułach prasowych można znaleźć wiele porad jak przygotować świetny, jadalny prezent. Organizowane są nawet specjalne warsztaty kulinarne poświęcone tego typu tematyce. Pod koniec listopada z inicjatywy California Prune Board w CookUp studio w Warszawie odbyło się spotkanie kulinarne dla blogerów i dziennikarzy, podczas którego goście pod okiem Krzysztofa Rabka, jednego z najzdolniejszych szefów kuchni młodego pokolenia i współzałożyciela cukierni Odette i Odette Tea Room, opracowali niepowtarzalne pozycje na jadalne prezenty ze śliwką kalifornijską.

„W tym roku zaproponowałem gościom warsztatów przepisy na jadalne prezenty ze śliwką kalifornijską, która jest bardzo przyjemnym produktem do współpracy. Jest naturalnie soczysta i miękka, nie potrzebuje obróbki, co znacznie przyspiesza i ułatwia proces gotowania. Idealnie łączy się z czekoladą, której smak podkreślić można np. dodając szczyptę kolendry. Będzie to jednocześnie prezent smaczny, prosty w przygotowaniu, ale z nutką egzotyki i wyjątkowości. W trakcie przygotowania jadalnych prezentów najlepiej sprawdzą się proste pomysły i smaki, ale pełne aromatów” – radzi chef Krzysztof Rabek.

Dla poszukujących ciekawych, świątecznych przepisów na jadalne prezenty, California Prune Board poleca przepis Krzysztofa Rabka na wyjątkową marmoladę ze śliwki kalifornijskiej.

Marmolada ze śliwki kalifornijskiej

Składniki na ok. 500 g marmolady:

500 g śliwki kalifornijskiej

3 suszone morele

3 suszone figi

Sok wyciśnięty z 2 dużych pomarańczy

100 ml wody

Laska cynamonu

Szczypta: imbiru, kardamonu, cynamonu

Wykonanie:

Do garnka wkładamy pokrojone w kawałki śliwki, morele i figi. Wlewamy sok z pomarańczy. Dodajemy laskę cynamonu oraz pozostałe przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Po uzyskaniu konsystencji marmolady miksujemy i przekładamy do słoiczków i chowamy do lodówki.

Pobierz

MniejWięcej
Przepisy kulinarne na Święta Bożego Narodzenia ze Śliwką Kalifornijską-materiały dla mediów

Przepisy kulinarne na Święta Bożego Narodzenia ze Śliwką Kalifornijską-materiały dla mediów

Boże Narodzenie to czas, kiedy w kuchni mieszają się zapachy i aromaty. Polacy coraz chętniej sięgają po nowe smaki, dlatego California Prune Board m.in. wspólnie z Marietą Marecką przygotowała na ten wyjątkowy czas sześć oryginalnych przepisów z wykorzystaniem śliwki kalifornijskiej.

Boże Narodzenie to czas, kiedy w kuchni mieszają się zapachy i aromaty. Polacy coraz chętniej sięgają po nowe smaki, dlatego California Prune Board m.in. wspólnie z Marietą Marecką przygotowała na ten wyjątkowy czas sześć oryginalnych przepisów z wykorzystaniem śliwki kalifornijskiej.

Pobierz

MniejWięcej
Mikołajkowe jadalne prezenty ze Śliwką Kalifornijską- materiały dla mediów

Mikołajkowe jadalne prezenty ze Śliwką Kalifornijską- materiały dla mediów

Święty Mikołaj nie zapomina o łasuchach, dlatego California Prune Board wspólnie z blogerką Crust&Dust przygotowała przepisy na słodkie prezenty dla najbliższych. Świąteczne cukierki ze śliwką kalifornijską i czekoladą oraz krem kanapkowy czekoladowo-śliwkowy sprawią, że żadne dziecko im się nie oprze a i na ustach dorosłego pojawi się uśmiech. Przepisy oraz zdjęcia wysokiej rozdzielczości znajdują się w załącznikach.

Święty Mikołaj nie zapomina o łasuchach, dlatego California Prune Board wspólnie z blogerką Crust&Dust przygotowała przepisy na słodkie prezenty dla najbliższych. Świąteczne cukierki ze śliwką kalifornijską i czekoladą oraz krem kanapkowy czekoladowo-śliwkowy sprawią, że żadne dziecko im się nie oprze a i na ustach dorosłego pojawi się uśmiech.

Przepisy oraz zdjęcia wysokiej rozdzielczości znajdują się w załącznikach.

Pobierz

MniejWięcej
Noga gęsia pieczona w glazurze ze śliwek kalifornijskich- materiał dla mediów

Noga gęsia pieczona w glazurze ze śliwek kalifornijskich- materiał dla mediów

Składniki: 2 nogi gęsie 8 śliwek kalifornijskich 6 gałązek świeżego tymianku 8 ząbków czosnku 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka oleju do wysmarowania brytfanki lub plastry słoniny Glazura: 100 g śliwek kalifornijskich skórka otarta z jednej cytryny sok z jednej cytryny 1 gałązka świeżego tymianku 4 łyżki wody 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku sól do smaku Tagliatelle z warzyw: 1 [...]

Składniki:

  • 2 nogi gęsie
  • 8 śliwek kalifornijskich
  • 6 gałązek świeżego tymianku
  • 8 ząbków czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju do wysmarowania brytfanki lub plastry słoniny

Glazura:

  • 100 g śliwek kalifornijskich
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok z jednej cytryny
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku

Tagliatelle z warzyw:

  • 1 cukinia ok. 300 g
  • 2 większe marchewki
  • 2 łyżeczki oliwy

Przygotowanie:

Nogi gęsie umyj, osusz, natrzyj dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, solą, obłóż tymiankiem, odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut (im dłużej tym lepiej).

Glazura:

Śliwki kalifornijskie zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 15 minut. Odmoczone śliwki przełóż do blendera dodaj sok i skórkę z cytryny, listki tymianku, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, całość zmiksuj na jednolitą masę.

Puree przełóż do rondelka, gotuj ok. 10-12 minut, do uzyskania gęstej masy, na końcu dodaj łyżeczkę miodu. W wysmarowanej olejem lub wyłożonej słoniną brytfance ułóż gęsie nogi, piecz pod przykryciem 30 minut w temp.180 stopni, góra/dół. Po tym czasie zdejmij przykrycie, dodaj śliwki kalifornijskie i rozgniecione ząbki czosnku (w łupinie), piecz 30 minut, przy czym po 15 minutach nałóż pędzlem na gęsie nogi glazurę ze śliwek, zmniejsz temperaturę do 160 stopni. Ilość glazury powinna być obfita. W ciągu kolejnych 15 minut obserwuj stopień spieczenia glazury.

Tagliatelle z warzyw:

Obrane marchewki i cukinię umyj, ścinaj obieraczką do warzyw cienkie plastry. Marchewki możesz ściąć do końca, cukinię ścinaj do gniazd nasiennych, resztę odłóż. Na małym ogniu rozgrzej patelnię, dodaj oliwę, wrzuć warzywa, lekko je podsmaż ok. 2-3 minut, zdejmij. Warzywa powinny być nadal lekko chrupiące, al dente.

Pobierz

MniejWięcej
Palce wiedźmy raw- materiał dla mediów

Palce wiedźmy raw- materiał dla mediów

Przepis przygotowała autorka bloga Candy Company– kulinarnego bloga roku 2015. Bloga łączącego pasję: malarską i kulinarną. http://candycompany.pl/ 16 palców, czas przygotowania: 15 minut Składniki: 5 śliwek kalifornijskich 3 daktyle 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka miodu 1 łyżka wody Szczypta soli (opcjonalnie) ¼ łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka gorzkiego kakao ¼ łyżeczki mielonego kardamonu 75g orzechów włoskich 90g migdałów Pestki dyni [...]

Przepis przygotowała autorka bloga Candy Company– kulinarnego bloga roku 2015. Bloga łączącego pasję: malarską i kulinarną. http://candycompany.pl/

16 palców, czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 5 śliwek kalifornijskich
  • 3 daktyle
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka wody
  • Szczypta soli (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 75g orzechów włoskich
  • 90g migdałów
  • Pestki dyni i łyżeczka dżemu lub puree z czerwonych owoców do dekoracji

Orzechy i migdały rozdrabniamy w malakserze, prawie na mąkę. Daktyle, śliwki, syrop klonowy i miód miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy łyżkę wody. Do masy śliwkowej dodajemy orzechy oraz pozostałe składniki i miksujemy, aż masa zacznie przypominać ciasto. Masę dzielimy na kulki wielkości orzecha włoskiego i formujemy palce, na każdy palec przy pomocy niewielkiej ilości puree owocowego naklejamy pestkę dyni. Palce wiedźmy można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce do podania.

Pobierz

MniejWięcej