Centrum zasobów

×

Prasa konsumencka

Przepisy kulinarne na Święta Bożego Narodzenia ze Śliwką Kalifornijską-materiały dla mediów

Przepisy kulinarne na Święta Bożego Narodzenia ze Śliwką Kalifornijską-materiały dla mediów

Boże Narodzenie to czas, kiedy w kuchni mieszają się zapachy i aromaty. Polacy coraz chętniej sięgają po nowe smaki, dlatego California Prune Board m.in. wspólnie z Marietą Marecką przygotowała na ten wyjątkowy czas sześć oryginalnych przepisów z wykorzystaniem śliwki kalifornijskiej.

Boże Narodzenie to czas, kiedy w kuchni mieszają się zapachy i aromaty. Polacy coraz chętniej sięgają po nowe smaki, dlatego California Prune Board m.in. wspólnie z Marietą Marecką przygotowała na ten wyjątkowy czas sześć oryginalnych przepisów z wykorzystaniem śliwki kalifornijskiej.

Pobierz

MniejWięcej
Mikołajkowe jadalne prezenty ze Śliwką Kalifornijską- materiały dla mediów

Mikołajkowe jadalne prezenty ze Śliwką Kalifornijską- materiały dla mediów

Święty Mikołaj nie zapomina o łasuchach, dlatego California Prune Board wspólnie z blogerką Crust&Dust przygotowała przepisy na słodkie prezenty dla najbliższych. Świąteczne cukierki ze śliwką kalifornijską i czekoladą oraz krem kanapkowy czekoladowo-śliwkowy sprawią, że żadne dziecko im się nie oprze a i na ustach dorosłego pojawi się uśmiech. Przepisy oraz zdjęcia wysokiej rozdzielczości znajdują się w załącznikach.

Święty Mikołaj nie zapomina o łasuchach, dlatego California Prune Board wspólnie z blogerką Crust&Dust przygotowała przepisy na słodkie prezenty dla najbliższych. Świąteczne cukierki ze śliwką kalifornijską i czekoladą oraz krem kanapkowy czekoladowo-śliwkowy sprawią, że żadne dziecko im się nie oprze a i na ustach dorosłego pojawi się uśmiech.

Przepisy oraz zdjęcia wysokiej rozdzielczości znajdują się w załącznikach.

Pobierz

MniejWięcej
Noga gęsia pieczona w glazurze ze śliwek kalifornijskich- materiał dla mediów

Noga gęsia pieczona w glazurze ze śliwek kalifornijskich- materiał dla mediów

Składniki: 2 nogi gęsie 8 śliwek kalifornijskich 6 gałązek świeżego tymianku 8 ząbków czosnku 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka oleju do wysmarowania brytfanki lub plastry słoniny Glazura: 100 g śliwek kalifornijskich skórka otarta z jednej cytryny sok z jednej cytryny 1 gałązka świeżego tymianku 4 łyżki wody 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku sól do smaku Tagliatelle z warzyw: 1 [...]

Składniki:

  • 2 nogi gęsie
  • 8 śliwek kalifornijskich
  • 6 gałązek świeżego tymianku
  • 8 ząbków czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju do wysmarowania brytfanki lub plastry słoniny

Glazura:

  • 100 g śliwek kalifornijskich
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok z jednej cytryny
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku

Tagliatelle z warzyw:

  • 1 cukinia ok. 300 g
  • 2 większe marchewki
  • 2 łyżeczki oliwy

Przygotowanie:

Nogi gęsie umyj, osusz, natrzyj dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, solą, obłóż tymiankiem, odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut (im dłużej tym lepiej).

Glazura:

Śliwki kalifornijskie zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 15 minut. Odmoczone śliwki przełóż do blendera dodaj sok i skórkę z cytryny, listki tymianku, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, całość zmiksuj na jednolitą masę.

Puree przełóż do rondelka, gotuj ok. 10-12 minut, do uzyskania gęstej masy, na końcu dodaj łyżeczkę miodu. W wysmarowanej olejem lub wyłożonej słoniną brytfance ułóż gęsie nogi, piecz pod przykryciem 30 minut w temp.180 stopni, góra/dół. Po tym czasie zdejmij przykrycie, dodaj śliwki kalifornijskie i rozgniecione ząbki czosnku (w łupinie), piecz 30 minut, przy czym po 15 minutach nałóż pędzlem na gęsie nogi glazurę ze śliwek, zmniejsz temperaturę do 160 stopni. Ilość glazury powinna być obfita. W ciągu kolejnych 15 minut obserwuj stopień spieczenia glazury.

Tagliatelle z warzyw:

Obrane marchewki i cukinię umyj, ścinaj obieraczką do warzyw cienkie plastry. Marchewki możesz ściąć do końca, cukinię ścinaj do gniazd nasiennych, resztę odłóż. Na małym ogniu rozgrzej patelnię, dodaj oliwę, wrzuć warzywa, lekko je podsmaż ok. 2-3 minut, zdejmij. Warzywa powinny być nadal lekko chrupiące, al dente.

Pobierz

MniejWięcej
Palce wiedźmy raw- materiał dla mediów

Palce wiedźmy raw- materiał dla mediów

Przepis przygotowała autorka bloga Candy Company– kulinarnego bloga roku 2015. Bloga łączącego pasję: malarską i kulinarną. http://candycompany.pl/ 16 palców, czas przygotowania: 15 minut Składniki: 5 śliwek kalifornijskich 3 daktyle 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka miodu 1 łyżka wody Szczypta soli (opcjonalnie) ¼ łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka gorzkiego kakao ¼ łyżeczki mielonego kardamonu 75g orzechów włoskich 90g migdałów Pestki dyni [...]

Przepis przygotowała autorka bloga Candy Company– kulinarnego bloga roku 2015. Bloga łączącego pasję: malarską i kulinarną. http://candycompany.pl/

16 palców, czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 5 śliwek kalifornijskich
  • 3 daktyle
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka wody
  • Szczypta soli (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 75g orzechów włoskich
  • 90g migdałów
  • Pestki dyni i łyżeczka dżemu lub puree z czerwonych owoców do dekoracji

Orzechy i migdały rozdrabniamy w malakserze, prawie na mąkę. Daktyle, śliwki, syrop klonowy i miód miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy łyżkę wody. Do masy śliwkowej dodajemy orzechy oraz pozostałe składniki i miksujemy, aż masa zacznie przypominać ciasto. Masę dzielimy na kulki wielkości orzecha włoskiego i formujemy palce, na każdy palec przy pomocy niewielkiej ilości puree owocowego naklejamy pestkę dyni. Palce wiedźmy można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce do podania.

Pobierz

MniejWięcej
Wegański pasztet z dyni i soczewicy ze śliwkami kalifornijskimi-przepis kulinarny dla mediów

Wegański pasztet z dyni i soczewicy ze śliwkami kalifornijskimi-przepis kulinarny dla mediów

2 foremki Czas przygotowania: 120 minut Składniki: 800 g dyni 1 łyżka oliwy z oliwek 200 g soczewicy czerwonej 100 g posiekanych śliwek kalifornijskich 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru 3 łyżki oliwy z oliwek ½ łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 3 łodygi świeżego tymianku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: [...]

2 foremki

Czas przygotowania: 120 minut

Składniki:

  • 800 g dyni
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 g soczewicy czerwonej
  • 100 g posiekanych śliwek kalifornijskich
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łodygi świeżego tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Dynię pokrój w kawałki, ułóż na papierze do pieczenia, posyp solą i świeżymi listkami tymianku. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, całość wymieszaj. Piecz przez 30-40 minut (do zmięknięcia dyni) w temperaturze 170 stopni, termoobieg. Soczewicę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Posiekaj cebulę, imbir, czosnek i przesmaż do zeszklenia na niewielkiej ilości oliwy. Do wyższej misy dodaj upieczoną dynię, ugotowaną soczewicę, podsmażoną cebulę, imbir, czosnek, pestki słonecznika, siemię lniane, paprykę, oliwę z oliwek. Całość zblenduj na jednolitą masę. Do gotowej masy dodaj kawałki śliwek kalifornijskich, wymieszaj. Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, lekko natłuść oliwą. Wylej masę do ¾ wysokości naczynia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut pod przykryciem (folia aluminiowa). Po zdjęciu folii lekko natłuść wierzch pasztetu oliwą z oliwek i piecz kolejne 20 minut.

* Z ilości masy z przepisu wyszły dwie foremki o wielkości 12,5 x 19 cm głębokość 4,5 cm. Jeśli macie większą foremkę o tej samej głębokości czas pieczenia powinien być ten sam, jeśli foremka będzie głębsza proponuję wydłużyć czas pieczenia o 10-15 minut.

Pobierz

MniejWięcej