Centrum zasobów

×

Prasa konsumencka

Lunchbox od Przyjaciółki z Kalifornii

Lunchbox od Przyjaciółki z Kalifornii

W ferworze codziennych obowiązków trudno znaleźć czas na przygotowanie szybkich i zdrowych posiłków do pracy. Z myślą o wszystkich zabieganych California Prune Board opracowała e-book kulinarny „Lunchbox od Przyjaciółki z Kalifornii”. To 10 niesamowitych kulinarnych opowieści obejmujących II śniadanie i lunch na pięć dni roboczych. Każdy przepis to osobna, kulinarna historia stworzona przez pięciu znakomitych blogerów.    Publikacja zawiera 10 autorskich [...]

W ferworze codziennych obowiązków trudno znaleźć czas na przygotowanie szybkich i zdrowych posiłków do pracy. Z myślą o wszystkich zabieganych California Prune Board opracowała e-book kulinarny „Lunchbox od Przyjaciółki z Kalifornii”. To 10 niesamowitych kulinarnych opowieści obejmujących II śniadanie i lunch na pięć dni roboczych. Każdy przepis to osobna, kulinarna historia stworzona przez pięciu znakomitych blogerów.   

Publikacja zawiera 10 autorskich przepisów kulinarnych wraz z pięknymi fotografiami. „Lunchbox od Przyjaciółki z Kalifornii” został przygotowany z myślą o wszystkich tych, którzy szukają pomysłu na przygotowanie codziennych, zdrowych posiłków do pracy. Wystarczy wygospodarować odrobinę czasu rano lub wieczorem, zgromadzić potrzebne składniki, znaleźć szczelne pudełko i przygotować swojego lunchboxa.

Przepisy od blogerów

E-book „Lunchbox od Przyjaciółki z Kalifornii”, opracowany przez 5 znanych blogerów, można bezpłatnie pobrać z internetu. Każdy autor odpowiada za jeden dzień tygodnia. Poniedziałek należy do Mai Sobczak– Qmamkasze, we wtorek gotujemy z Katarzyną Bigos– Fitness w wielkim mieście, środa to dzień z dietetyczką Barbarą Dąbrowska– Lunchblog, za czwartkowe smaki odpowiada Eryk Wałkowicz– ErVegan, z kolei w piątek w kulinarną podróż zaprasza Beata Lipov– Lawendowy Dom.

„Najpiękniejsze inspiracje płyną wprost z natury, gruszka ciekawie przytula wędzoną sól a cytryna patrzy z miłością w stronę ziemniaków marząc sobie w skrytości o delikatnym kremie. Wystarczy że przymrużysz oczy i otworzysz się na to co wokoło. Jedzenie jest miłością!”–opowiada autorka bloga Qmamkasze.

„Superfood” w codziennym menu

„Lunchbox od Przyjaciółki z Kalifornii” jest inspiracją do włączania suszonej śliwki kalifornijskiej do codziennego menu. Suszona śliwka kalifornijska dzięki swojej wszechstronności kulinarnej oraz naturalnym walorom odżywczym jest pożądanym dodatkiem do wielu potraw. Suszone śliwki zyskały prestiżowy tytuł „superfood”, dzięki któremu są regularnie rekomendowane przez dietetyków i specjalistów ds. żywienia. Suszone śliwki stanowią znakomite źródło błonnika. Ponadto zawierają miedź i witaminę B6, która przyczynia się do normalnego funkcjonowania systemu odpornościowego organizmu. Co więcej, witamina B6 może pomóc pokonać poczucie zmęczenia, a miedź przyczynia się do zdrowego funkcjonowania skóry i włosów.

Aby pobrać e-booka wystarczy wejść na: https://goo.gl/S7WGz8

Przedstawiamy pierwszy, poniedziałkowy przepis autorstwa Mai Sobczak na krem cytrynowo-ziemniaczany z pyszną posypką ze śliwką kalifornijską.

Za tydzień podzielimy się wtorkową historią kulinarną blogerki Katarzyny Bigos.

Krem cytrynowo-ziemniaczany z pyszną posypką ze śliwką kalifornijską

cpb_qmamkasze_krem_2

Składniki:

6 średnich ziemniaków

plaster imbiru

plaster korzenia kurkumy

kawałek trawy cytrynowej

opcjonalnie dwa liście limonki kaffir

gałązka lubczyku

1/3 łyżeczki różowej soli

1/2 szklanki białego, półsłodkiego wina

1 cała cytryna, sok i otarta skórka

solidna szczypta świeżo mielonego pieprzu czarnego

1 i 1/2 łyżki masła klarowanego

3 śliwki kalifornijskie

łyżka siemienia lnianego

1/4 łyżeczki wędzonej soli

Przygotowanie:

Przygotuj poprzedniego dnia wieczorem (czas około 40 minut):

Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Trawę cytrynową obierz z pierwszej warstwy, odkrój końcówki i rozgnieć ją nożem na desce. Cytrynę otrzyj ze skórki, delikatnie, tylko żółtą część i wyciśnij z niej sok. W garnku z grubszym dnem rozgrzej lubczyk, liście limonki, trawę cytrynową, łyżkę masła, plaster imbiru, kurkumy, pokrojone ziemniaki, pieprz, sól i podsmaż przez 5-10 minut aż ziemniaki się lekko zarumienią. Zalej całość wodą, na około 10 cm powyżej ziemniaków, doprowadź do wrzenia, dodaj wino i pogotuj jeszcze przez 5-10 minut. Na koniec zupę miksuję blenderem ręcznym na przyjemny krem, dosmaczam otartą skórką z cytryny i sokiem wg smaku.

Przygotuj rano (czas około 5-10 minut):

Śliwkę kalifornijską poszatkuj na drobno, na patelni rozgrzej 2 łyżeczki masła klarowanego i podpraż na nim siemię lniane, pokrojoną śliwkę kalifornijską i wędzoną sól. Spakuj osobno do małego pojemniczka, najlepiej smakuje jako chrupiąca posypka.

Jeśli nie możesz podgrzać zupy w pracy, zrób to rano i zapakuj ją do termosu obiadowego. Przed zjedzeniem posyp chrupiącym siemieniem ze śliwką kalifornijską i możesz udekorować małym plasterkiem cytryny.

Pobierz

MniejWięcej
Nowoczesne Raw Mazurki

Nowoczesne Raw Mazurki

Wielkanoc za pasem. Na świątecznym, słodkim stole, oprócz tradycyjnych bab wielkanocnych, nie może zabraknąć także kolorowych mazurków. Kajmakowe, czekoladowe, z bakaliami. Nie sposób wymienić wszystkich. Obecnie najgorętszym trendem kulinarnym są mazurki raw. Mazurki zdecydowanie kojarzą się ze Świętami Wielkanocnymi i goszczą na polskich stołach rokrocznie. Przepisów na te klasyczne i znane wszystkim wersje mazurów jest wiele. Podążając jednak za modą [...]

Wielkanoc za pasem. Na świątecznym, słodkim stole, oprócz tradycyjnych bab wielkanocnych, nie może zabraknąć także kolorowych mazurków. Kajmakowe, czekoladowe, z bakaliami. Nie sposób wymienić wszystkich. Obecnie najgorętszym trendem kulinarnym są mazurki raw.

Mazurki zdecydowanie kojarzą się ze Świętami Wielkanocnymi i goszczą na polskich stołach rokrocznie. Przepisów na te klasyczne i znane wszystkim wersje mazurów jest wiele. Podążając jednak za modą na zdrowe desery, konsumenci szukają lżejszych, mniej kalorycznych propozycji, jak na przykład wersje raw.

Naturalne, surowe, organiczne

Określenie Raw coraz częściej pojawia się w kuchni. Przez ten termin rozumiemy produkty, które nie zostały poddane obróbce termicznej. Przykładami takich potraw mogą być na przykład koktajle lub ciasta na bazie surowych ziaren i orzechów. Przygotowując świąteczne słodkości możemy zainspirować się naturalnymi i surowymi produktami, tworząc zdrową wariację wielkanocnego mazurka. Taki zdrowy mazurek może być doskonałą alternatywą dla tych tradycyjnych, które często bywają bardzo słodkie.

Z duchem czasu

Kulinarna Wielkanoc wcale nie musi być nudna. California Prune Board poleca  nieco bardziej nowoczesny przepis Michała Lachura na mazurek bez pieczenia z wegańskim kajmakiem na spodzie z orzechów pekan i śliwki kalifornijskiej. Z pewnością nie jest to tradycyjny przepis kulinarny, ale równie smaczny i bez wątpienia warty wypróbowania.
Mazurek bez pieczenia z wegańskim kajmakiem  na spodzie z orzechów pekan i śliwki kalifornijskiej

raw vegan mazurek

Składniki:

300 g śliwki kalifornijskiej

300 g migdałów ( + kilka sztuk do dekoracji)

2 szczypty soli

Skórka z 1 pomarańczy

400 ml mleka kokosowego (1 puszka)

1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego

2 łyżki oleju kokosowego

1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

1 łyżka rodzynek

4 śliwki kalifornijskie

1 łyżka płatków migdałowych

Migdały i śliwki zmiksować razem z dwiema szczyptami soli oraz skórką z 1 pomarańczy na jednolitą, plastyczną masę. Jeśli masa nie chce się skleić, można dodać 2 łyżki oleju kokosowego lub wody. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód formy. Wstawić do lodówki. Do niewielkiego rondelka wlać mleko kokosowe oraz cukier. Mieszać do momentu, aż masa zgęstnieje (około 15-20 minut). Zdjąć z palnika, dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Jak kajmak lekko przestygnie wylać masę na przygotowany wcześniej spód i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową, rodzynkami, śliwką kalifornijską oraz płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.  Termin trwałości – do 7 dni.

Zapisz

Pobierz

MniejWięcej
Haps.pl kręci przepisy ze śliwką kalifornijską

Haps.pl kręci przepisy ze śliwką kalifornijską

Wegański pasztet, amerykańskie cygara z ciasta filo czy nadziewane ciastka motylki. Takie niecodzienne video przepisy kulinarne można oglądać w serwisie haps.pl. Twórcy w swoich recepturach postawili na wykorzystanie śliwki kalifornijskiej, jako składnika  wzbogacającego smak potrawy. W Nowym Roku California Prune Board nawiązała współpracę z portalem kulinarnym Haps.pl, w ramach której powstały trzy zaskakujące video przepisy ze śliwką kalifornijską – owocem, [...]

Wegański pasztet, amerykańskie cygara z ciasta filo czy nadziewane ciastka motylki. Takie niecodzienne video przepisy kulinarne można oglądać w serwisie haps.pl. Twórcy w swoich recepturach postawili na wykorzystanie śliwki kalifornijskiej, jako składnika  wzbogacającego smak potrawy.

W Nowym Roku California Prune Board nawiązała współpracę z portalem kulinarnym Haps.pl, w ramach której powstały trzy zaskakujące video przepisy ze śliwką kalifornijską – owocem, który w ostatnich latach staje się jednym z bardziej inspirujących składników kulinarnych.

Na przełomie stycznia i lutego miłośnicy zawrotnie pysznych video przepisów z portalu haps.pl oraz naturalnie słodkich śliwek ze słonecznej Kalifornii mieli okazję poznać niestandardowe połączenie smaków. W serwisie pojawiła się między innymi pozycja na wegański smalec, amerykańskie cygara z ciasta filo oraz słodkie ciastka motylki z nadzieniem ze śliwki kalifornijskiej. Video to obecnie uwielbiana forma komunikacji, o czym świadczą dziesiątki tysięcy osób, które obejrzały śliwkowe inspiracje w serwisie Facebook, a także na portalu haps.gazeta.pl.

 

Wegański smalec ze śliwką kalifornijską

1 słoiczek, czas przygotowania:15 minut

smalec wegański

Źródło: Haps.pl 

Składniki: 

7 suszonych śliwek kalifornijskich

2 puszki białej fasoli

100 ml zimnej wody

2 łyżki sosu sojowego

3 cebule

2 listki laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

1 łyżeczka majeranku

olej

sól

pieprz
Przygotowanie:

Śliwki kalifornijskie drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć na niego pokrojoną w kostkę cebulę, listki laurowe, ziele angielskie i majeranek. Dopraw sporą szczyptą soli oraz pieprzu i smaż, aż cebula mocno się zrumieni. Przed dodaniem do reszty składników wyjmij z cebuli listki laurowe i ziele angielskie. Fasolę z dodatkiem wody i sosu sojowego dokładnie zmiksuj na gładką masę. Dodaj posiekane śliwki kalifornijskie oraz usmażoną cebulę. Całość wymieszaj do połączenia wszystkich składników. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ciemnym pieczywem i ogórkiem kiszonym.

Video przepis jest dostępny pod adresem: https://goo.gl/IXvMql

Amerykańskie cygara z ciasta filo z farszem ze śliwką kalifornijską

Czas przygotowania: 25 minut

Amerykańskie cygara z ciasta filo z farszem ze śliwką kalifornijską

Źródło: Haps.pl

Składniki:

1 opakowanie ciasta filo

125g rozpuszczonego masła

500g mielonej wołowiny

8 suszonych śliwek kalifornijskich

1 łyżeczka zmielonego kminu

1 łyżeczka tymianku

½ łyżeczki ostrej papryki

1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Śliwki kalifornijskie drobno posiekaj. Mięso przełóż do miski, dodaj śliwki, wszystkie przyprawy i całość dokładnie wymieszaj. Arkusze ciasta filo przytnij aby miały kształt kwadratu. Połóż jeden arkusz na desce i przy pomocy pędzelka posmaruj ciasto roztopionym masłem.

Na środku ciasta, po przekątnej, rozłóż łyżkę farszu. Ciasto złóż na pół, wzdłuż farszu, tak aby otrzymać trójkąt. Dwa boki u podstawy trójkąta złóż do środka, tak aby na siebie zachodziły. Ostatni bok trójkąta posmaruj masłem i zroluj ciasto w jego stronę, nadając całości kształt cygara. Powtórz te czynności z pozostałymi arkuszami ciasta. Pamiętaj, że kiedy pracujesz z jednym płatem ciasta, reszta powinna być przykryta ściereczką, ponieważ ciasto filo szybko wysycha i zaczyna się kruszyć.

Zwinięte cygara przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj po wierzchu roztopionym masłem. Piecz około 15-17 minut w 180 stopniach C, aż cygara nabiorą brązowego koloru. Podawaj z jogurtem greckim lub ulubionym sosem.

Video przepis jest dostępny pod adresem: https://goo.gl/RLGRGJ

Amerykańskie ciastka motylki z nadzieniem ze śliwek kalifornijskich

Czas przygotowania: 45 minut

motylki ze śliwką kalifornijską

Źródło: Haps.pl

Składniki:

340g mąki tortowej

4 łyżki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

150g masła

1 jajko

3 łyżki jogurtu naturalnego

1 ½ łyżeczki kakao

50g śliwek kalifornijskich

Dodatkowo 1 roztrzepane jajko

Przygotowanie:

W dużej misce umieść mąkę, oba rodzaje cukru, masło, jajko oraz jogurt i zagnieć jednolite i elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się kruszyć, dodaj jeszcze jedną łyżkę jogurtu. Podziel powstałą masę na pół i jedną część wymieszaj z kakao oraz bardzo drobno posiekanymi śliwkami kalifornijskimi. Owiń oba rodzaje ciasta folią spożywczą i wstaw na 15 minut do lodówki.

Następnie podziel jasne ciasto na pół i obie połowy rozwałkuj na kilkumilimetrowy, prostokątny placek. Te same czynności wykonaj z ciemnym ciastem, tak aby otrzymać dwa jasne i dwa ciemne placki o podobnej wielkości. Nałóż ciemne ciasto na wierzch jasnego ciasta i delikatnie dociśnij wałkiem. Z połączonych placków odetnij nierówności tak aby powstały dwa prostokąty o tej samej wielkości. Prostokąty zwiń w rolady wzdłuż dłuższego boku. Same końcówki rolad powinny delikatnie odstawać, ponieważ będą one imitowały czułki motyla. Połącz obie rolady (tak aby odstające końcówki znajdowały się pośrodku i były skierowane do góry) i lekko dociśnij. Jeśli rolady nie chcą się połączyć, posmaruj miejsce łączenia roztrzepanym jajkiem. Tak połączone rolady wstaw na 5 minut do zamrażarki.

Schłodzone ciasto pokrój w około 0,5 centymetrowe plastry i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Środek każdego ciastka ściśnij tak, aby nadać mu kształt motyla. Piecz około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C aż brzegi ciastek delikatnie się zrumienią.

Video przepis jest dostępny pod adresem: https://goo.gl/NQWG7z

Pobierz

MniejWięcej
Śliwkowa magia w Walentynki

Śliwkowa magia w Walentynki

Czym pobudzić zmysły, jak wprawić się w doskonały nastrój w najbardziej miłosnym dniu w roku? 14 lutego to dzień pozytywnych uczuć. Powiedzenie „przez żołądek do serca” jest cały czas aktualne, dlatego warto pokusić się o przygotowanie słodkich przysmaków. Najważniejsze, żeby desery były przygotowane z miłością, a na pewno będą smakować wyjątkowo. Kulinarnym pomysłem na Walentynki są dwa obłędne przepisy autorstwa [...]

Czym pobudzić zmysły, jak wprawić się w doskonały nastrój w najbardziej miłosnym dniu w roku?

14 lutego to dzień pozytywnych uczuć. Powiedzenie „przez żołądek do serca” jest cały czas aktualne, dlatego warto pokusić się o przygotowanie słodkich przysmaków. Najważniejsze, żeby desery były przygotowane z miłością, a na pewno będą smakować wyjątkowo.

Kulinarnym pomysłem na Walentynki są dwa obłędne przepisy autorstwa Candy Company na freakshake kawowy z mleczkiem kokosowym i śliwkami kalifornijskimi oraz słodkie donut ice cream – kolorowe donuty przełożone lodami z dodatkiem śliwki kalifornijskiej. Te walentynkowe propozycje sprawdzą się zarówno w parach, jak i solo.

Dzisiaj przedstawiamy pierwszy przepis na deser dla prawdziwych łasuchów, czyli freakshake kawowy z mleczkiem kokosowym i śliwkami kalifornijskimi.

Freakshake kawowy z mleczkiem kokosowym i śliwkami kalifornijskimi
2 porcje, czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
Karmel:

70g cukru

28g masła

40ml śmietany kremówki 36%

szczypta soli

Shake:

75g śliwek kalifornijskich

30ml likieru kawowego

90ml mleka

120ml mocnej świeżo zaparzonej kawy (przestudzonej)

200ml mleczka kokosowego

Do dekoracji:

wiórki kokosowe

mini cupcake

ziarna kawy

180ml śmietany kremówki

kawa rozpuszczalna
Przygotowanie:
Cukier karmelizujemy. Kiedy nabierze bursztynowej barwy i wszystkie kryształki się rozpuszczą dodajemy zimne masło, mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy zimną śmietankę i mieszamy do uzyskania gładkiego sosu, zdejmujemy z kuchenki i solimy. Śliwki namaczamy w likierze i niewielkiej ilości mleka (2 łyżki)przez minimum 3 h, a najlepiej przez noc. Śliwki z zalewą i pozostałe składniki dokładnie miksujemy. Przestudzonym karmelem polewamy krawędź szklanki lub słoika, w którym podamy shake’a, zewnętrzne krawędzie dekorujemy wiórkami, czekoladą lub ziarnami kawy. Podajemy z bitą śmietaną, posypany kawą rozpuszczalną i z babeczką nabitą na rurkę.

Pobierz

MniejWięcej
Jadalne prezenty hitem nachodzących świąt

Jadalne prezenty hitem nachodzących świąt

Święta Bożego Narodzenia już za kilka dni. Wybór prezentu dla najbliższych jest jednym z najważniejszych wyzwań. W tym sezonie hitem mogą okazać się jadalne prezenty – robione samodzielnie, smaczne, a przede wszystkim niepowtarzalne. Okres przedświąteczny może być dla wielu poszukujących prezentów czasem stresującym i obfitującym w wydatki. Według badania Deloitte „Zakupy świąteczne 2016”, polska rodzina zamierza wydać na świąteczne prezenty [...]

Święta Bożego Narodzenia już za kilka dni. Wybór prezentu dla najbliższych jest jednym
z najważniejszych wyzwań. W tym sezonie hitem mogą okazać się jadalne prezenty – robione samodzielnie, smaczne, a przede wszystkim niepowtarzalne.

Okres przedświąteczny może być dla wielu poszukujących prezentów czasem stresującym
i obfitującym w wydatki. Według badania Deloitte „Zakupy świąteczne 2016”, polska rodzina zamierza wydać na świąteczne prezenty 1121 złotych, o 5 proc. więcej niż przed rokiem. Ponad 70 proc. Polaków prezenty kupuje w grudniu, a lista podarunków co roku jest podobna – wśród pomysłów królują kosmetyki, książki lub słodycze.

Oryginalnie i bez świątecznego stresu

Osoby, które chcą uniknąć przedświątecznej gorączki w sklepach, a zarazem pragną przygotować dla swoich bliskich coś wyjątkowego, mogą w tym roku postawić na samodzielne przygotowanie jadalnych prezentów. Takie podarunki mogą być smacznym sposobem, aby wywołać uśmiech na twarzy bliskiej osoby, a jednocześnie ograniczyć wydatki świąteczne i zaoszczędzić czas.

Recepta na udany prezent

Na blogach czy w artykułach prasowych można znaleźć wiele porad jak przygotować świetny, jadalny prezent. Organizowane są nawet specjalne warsztaty kulinarne poświęcone tego typu tematyce. Pod koniec listopada z inicjatywy California Prune Board w CookUp studio w Warszawie odbyło się spotkanie kulinarne dla blogerów i dziennikarzy, podczas którego goście pod okiem Krzysztofa Rabka, jednego z najzdolniejszych szefów kuchni młodego pokolenia i współzałożyciela cukierni Odette i Odette Tea Room, opracowali niepowtarzalne pozycje na jadalne prezenty ze śliwką kalifornijską.

„W tym roku zaproponowałem gościom warsztatów przepisy na jadalne prezenty ze śliwką kalifornijską, która jest bardzo przyjemnym produktem do współpracy. Jest naturalnie soczysta i miękka, nie potrzebuje obróbki, co znacznie przyspiesza i ułatwia proces gotowania. Idealnie łączy się z czekoladą, której smak podkreślić można np. dodając szczyptę kolendry. Będzie to jednocześnie prezent smaczny, prosty w przygotowaniu, ale z nutką egzotyki i wyjątkowości. W trakcie przygotowania jadalnych prezentów najlepiej sprawdzą się proste pomysły i smaki, ale pełne aromatów” – radzi chef Krzysztof Rabek.

Dla poszukujących ciekawych, świątecznych przepisów na jadalne prezenty, California Prune Board poleca przepis Krzysztofa Rabka na wyjątkową marmoladę ze śliwki kalifornijskiej.

Marmolada ze śliwki kalifornijskiej

Składniki na ok. 500 g marmolady:

500 g śliwki kalifornijskiej

3 suszone morele

3 suszone figi

Sok wyciśnięty z 2 dużych pomarańczy

100 ml wody

Laska cynamonu

Szczypta: imbiru, kardamonu, cynamonu

Wykonanie:

Do garnka wkładamy pokrojone w kawałki śliwki, morele i figi. Wlewamy sok z pomarańczy. Dodajemy laskę cynamonu oraz pozostałe przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Po uzyskaniu konsystencji marmolady miksujemy i przekładamy do słoiczków i chowamy do lodówki.

Pobierz

MniejWięcej