Centrum zasobów

×

Dietetycy & Ochrona zdrowia

Suszone śliwki i ich wpływ na sytość

Suszone śliwki i ich wpływ na sytość

Suszone śliwki ze względu na swój skład, mogą pomagać w regulacji apetytu poprzez wpływ na sytość poposiłkową. Przyjrzyjmy się możliwym mechanizmom, które mają na to wpływ. W artykule omówione zostaną także dwa badania sprawdzające w praktyce jak włączenie suszonych śliwek do prawidłowo zbilansowanej diety wpływa na sytość. Sytość, a śliwki – możliwe mechanizmy działania Zawartość błonnika pokarmowego Suszone śliwki są [...]

Suszone śliwki ze względu na swój skład, mogą pomagać w regulacji apetytu poprzez wpływ na sytość poposiłkową. Przyjrzyjmy się możliwym mechanizmom, które mają na to wpływ. W artykule omówione zostaną także dwa badania sprawdzające w praktyce jak włączenie suszonych śliwek do prawidłowo zbilansowanej diety wpływa na sytość.

Sytość, a śliwki – możliwe mechanizmy działania

Zawartość błonnika pokarmowego

Suszone śliwki są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, zarówno rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego w wodzie. Spożycie 100g suszonych śliwek dziennie dostarcza 7.1 g błonnika pokarmowego, czyli ¼ rekomendowanego w Polsce dziennego spożycia. Błonnik pokarmowy w przewodzie pokarmowym wchłania płyny zwiększając objętość treści pokarmowej i tym samym przyczyniając się do silniejszego odczuwania sytości. Wprowadzając suszone śliwki do diety należy pamiętać, aby robić to stopniowo przyzwyczajając organizm do większej ilości błonnika pokarmowego. Jednocześnie należy zadbać o zwiększoną podaż płynów, aby osiągnąć oczekiwane korzyści.

Wpływ na glikemię

Suszone śliwki zawierają tylko naturalnie występujące cukry, nie są dosładzane. Błonnik pokarmowy w nich zawarty opóźnia wchłanianie cukru do krwi, dzięki czemu owoc ten nie wywołuje gwałtownych zmian stężenia glukozy we krwi. Suszone śliwki charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (29), a także niskim ładunkiem glikemicznym (10), który lepiej obrazuje jak zmienia się glikemia po spożyciu standardowej porcji suszonych śliwek.

Sytość, a śliwki – przegląd badań

W dużym badaniu przeprowadzanym na Uniwersytecie w Liverpoolu, Harrold i inni sprawdzali wpływ suszonych śliwek na przebieg kuracji odchudzającej. Sprawdzano jak wprowadzenie tych owoców oddziałuje na utratę masy ciała i, czy odnotowane zostaną długotrwałe efekty zmniejszenia apetytu.

W badaniu wzięło udział 100 otyłych osób (74 kobiety, 26 mężczyzn, średni wiek: 43, średnie BMI: 29.8), które dotychczas spożywały zbyt mało błonnika pokarmowego. Suszone śliwki wprowadzono do diety grupy interwencyjnej (140g dziennie dla kobiet, 171 g dziennie dla mężczyzn) przez okres 12 tygodni. Wyniki porównywano z grupą kontrolną, która nie spożywała śliwek. Obie grupy prowadziły zdrowy styl życia.

Wyniki badania wykazały, iż osoby z grupy interwencyjnej straciły statystycznie istotnie na masie ciała (1.99kg, p<0.000) i obwodzie talii (2.5 cm, p<0.000) w porównaniu do początku badania. Nie odnotowano jednak różnic istotnych statystycznie w odniesieniu do grupy kontrolnej, choć grupa spożywająca śliwki wykazywała nieznacznie lepsze wyniki. Mimo dość wysokiej dawki suszone śliwki były dobrze tolerowane. W badaniu odnotowano także zwiększone uczucie pełności w grupie spożywającej śliwki po 8 tygodniach badania, co może wskazywać na ich trwały wpływ na apetyt.

Furchner-Evanson i inni (2010) porównywali wpływ różnych przekąsek spożywanych w ciągu dnia na sytość, stężenie glukozy we krwi oraz wydzielanie insuliny i greliny. Porównywano suszone śliwki, niskotłuszczowe ciastka, biały chleb i wodę. Przekąski, poza wodą, dostarczały 238 kcal, miały podobną zawartość węglowodanów, tłuszczu i białka, ale różna ilość błonnika pokarmowego oraz cukrów. W badaniu wzięło udział 19 dorosłych kobiet (średni wiek: 39.2+/-0.7; średnie BMI: 26.1+/-0.8). Badane osoby oceniały stopień głodu przed spożyciem przekąsek i co 15 minut przez 2 godziny po ich zjedzeniu. Krew pobierano w 15, 30, 45, 60, 90 i 120 minucie. Po upływie 2 godzin badanie osoby otrzymywały posiłek i mogły jeść do pełnego zaspokojenia głodu.

Osoby spożywające suszone śliwki raportowały statystycznie większe poczucie sytości w porównaniu do osób spożywających niskotłuszczowe ciasteczka. Nie odnotowano jednak różnic w ilości zjedzonego posiłku po badaniu. Grupa jedząca suszone śliwki miała także statystycznie istotne niższe stężenie glukozy i insuliny w porównaniu do grupy jedzącej niskotłuszczowej ciasteczka. Zaobserwowano także wpływ na większy spadek stężenia greliny po spożyciu owoców, ale nie były to różnice istotne statystycznie.

Powyższe dane wskazują, że warto rozważyć wprowadzenie umiarkowanych ilości suszonych śliwek do zbilansowanej, pełnowartościowej diety jako element kontroli apetytu.

Literatura:

  • Fusco E, Clayton Z, Kass L, Carpenter J, Hooshmand S, Hong MY, Kern M (2014) Carbohydrate-rich snacks influence plasma glucose, insulin and ghrelin responses in overweight adults. FASEB. 28; 1039.5.
  • Furchner-Evanson A, Petrisko Y, Howarth L, Nemoseck T, Kern M (2010) Type of snack influences satiety responses in adult woman. Appetite. 54; 564-569.
  • Foster-Powell K, Holt S, Brand-Miller J (2002) International table of glycemic index and glycemic load values: 2002. Am J Clin Nutr. 76; 5–56.

Barbara Dąbrowska – Górska, dietetyk, ekspertka kampanii „Przyjaciółka z Kalifornii”. Prowadzi bloga lunchblog.pl

MniejWięcej
Wpływ suszonych śliwek na funkcjonowanie przewodu pokarmowego

Wpływ suszonych śliwek na funkcjonowanie przewodu pokarmowego

Artykuł ten otwiera cykl tekstów przeznaczonych dla dietetyków, i innych specjalistów związanych z ochroną zdrowia o zdrowotnych właściwościach suszonych śliwek. Owoc ten słynie ze swoich cech wspierających funkcjonowanie przewodu pokarmowego, dlatego zaczynamy od omówienia wyników badań sprawdzających mechanizmy tego oddziaływania. Coraz więcej prac wskazuje jednak na pozytywny wpływ suszonych śliwek także na inne obszary ludzkiego zdrowia (np. zdrowie kości, odczuwanie [...]

Artykuł ten otwiera cykl tekstów przeznaczonych dla dietetyków, i innych specjalistów związanych z ochroną zdrowia o zdrowotnych właściwościach suszonych śliwek.

Owoc ten słynie ze swoich cech wspierających funkcjonowanie przewodu pokarmowego, dlatego zaczynamy od omówienia wyników badań sprawdzających mechanizmy tego oddziaływania. Coraz więcej prac wskazuje jednak na pozytywny wpływ suszonych śliwek także na inne obszary ludzkiego zdrowia (np. zdrowie kości, odczuwanie sytości po posiłkowej).

W odniesieniu do suszonej śliwki można (od czerwca 2012) używać autoryzowanego oświadczenia zdrowotnego nadanego przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) o brzmieniu: suszone śliwki przyczyniają się prawidłowego funkcjonowania jelit (oświadczenie to może być stosowane tylko dla pokarmów dostarczających min. 100g suszonych śliwek dziennie, wtedy uzyskujemy korzystne oddziaływanie produktu).

Zezwolenie na stosowanie powyższego oświadczenia zdrowotnego uzyskano po sześciu latach analiz wyników badań i, jak dotąd, jest to jedyny owoc, którego właściwości zdrowotne zostały potwierdzone w ten sposób, oficjalnie, przez EFSĘ.

Oświadczenie zdrowotne jest potwierdzeniem tego, co o śliwkach suszonych wiemy już od wieków, ale dzięki wnikliwej analizie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności sektor ochrony zdrowia zyskał niepodważalny argument, by zachęcać do wprowadzania produktu do diety.

Wpływ suszonych śliwek na prawidłowe funkcjonowanie jelit nierozerwalnie związany z ich składem. Połączenie wysokiej zawartości błonnika pokarmowego (frakcja rozpuszczalna i nierozpuszczalna w wodzie) oraz sorbitolu o działaniu prebiotycznym decyduje o ich właściwościach.

  • 100g suszonych śliwek dostarcza: 7,1 g błonnika pokarmowego oraz 12 g sorbitolu (dane pochodzą z bazy danych USDA, wydanie 28).
  • Spożycie 100g suszonych śliwek pokrywa 25% zalecanej przez EFSĘ minimalnej, dobowej dawki błonnika pokarmowego dla osoby dorosłej, która wynosi 25 g/dobę.

Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego suszone śliwki należy wprowadzać do jadłospisów stopniowo pamiętając o prawidłowej podaży płynów, tak, aby układ pokarmowy miał czas zaadaptować się do nowych warunków bez objawów dyspepsji.

 

Wpływ na mikrobiotę jelitową

Wiele wskazuje także na pozytywny wpływ suszonych śliwek na mikrobiotę jelita grubego. W badaniu Seidel i innych (2015) na trzy tygodnie przed podaniem szczurom substancji stymulującej kancerogenezę ustalono im dietę, w której 5% wartości kalorycznej stanowiły suszone śliwki (n=26) oraz dietę kontrolną (n=25).  Niezależnie od zastosowanego później leczenia, dieta zawierająca suszone śliwki statystycznie istotnie podniosła poziom bakterii z rodzaju bacteroidetes (P<0,0001) i obniżyła poziom bakterii typu firmicutes (P<0,0001) w ostatnim odcinku okrężnicy. Dieta kontrolna natomiast powodowała efekty odwrotne. Co więcej, dieta zawierająca suszone śliwki powodowała o wiele mniej tzw. aberracji krypt oraz ich ognisk w porównaniu z grupą kontrolną.

Podobne wyniki, uzyskali także Kim S-E i inni (2014) obserwując zmiany w składzie mikrobioty u szczurów karmionych dietą z dodatkiem suszonych śliwek (w trakcie 6 tygodni diety szczury spożywały suszonych śliwek więcej niż 7% masy ciała). Zaobserwowano wzrost bakterii z rodzaju lactobacillus i bifidobacteria oraz spadek liczebności bakterii z rodzaju firmicutes.

Badania potwierdzają hipotezę, że suszone śliwki mogą mieć działanie prebiotyczne i przyczyniać się do rozwoju korzystnej mikrobioty w okrężnicy. Istnieje także prawdopodobieństwo, że owoc ten może zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów okrężnicy u szczurów.

Badacze podkreślają (Stacewicz-Sapuntzakis, 2013), że wpływ suszonych śliwek na funkcjonowanie przewodu pokarmowego może być zależny od wielu czynników i być wynikiem ich synergii.

Barbara Dąbrowska – Górska, dietetyk, ekspertka kampanii „Przyjaciółka z Kalifornii”. Prowadzi bloga lunchblog.pl

Literatura:

  1. Attaluri A, Donahoe R, Valestin J, Brown K, Rao S (2011) Randomised clinical trial: dried plums (prunes) vs. psyllium for constipation. Alimentary Pharmacol Therapeutics. 33; 822-8.
  2. Kim S-E, Kim SM, Yu A, Marsh Z, Morales W, Kim G, Weitsman S, Triantafyllou K, Pimentel M, Chang C (2014) The effect of dried plum on targeted gut flora and host gene expression in a rat model of post-infectious IBS. As presented by the American College of Gastroenterology (ACG) 2014 Annual Scientific Meeting Abstracts. Philadelphia, PA: American College of Gastroenterology. Program No. P1708. http://bit.ly/1MWEaI5
  3. Lever E, Cole J, Scott M, Emery PW, Whelan K (2014) Systematic review: the effect of prunes on gastrointestinal function. Aliment Pharmacol Ther. 40; 750-758.
  4. Lever E, Scott SM, Emery PW, Whelan K (2015) The effect of prunes on stool output, whole gut transit time and gastrointestinal symptoms: a randomised controlled trial. Nutri Soc. 74(OCE1): E2.
  5. Seidel D, Hicks K, Taddeo S, Azcarate-Peril M, Carroll R, Turner N (2015) Dried plums modify colon microbiota composition and spatial distribution, and protect against chemically-induced carcinogenesis. FASEB. 29; 394.7.
  6. Stacewicz-Sapuntzakis M (2013) Dried Plums and Their Products: Composition and Health Effects – An Updated Review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 53; 1277-302. http://www.tandfonline.com
MniejWięcej
Pierwsza edycja branżowego newslettera dla dietetyków  – Lipiec 2016

Pierwsza edycja branżowego newslettera dla dietetyków – Lipiec 2016

Zapraszamy wszystkich specjalistów w dziedzinie żywienia, dietetyków oraz lekarzy do zapoznania się z pierwszym wydaniem specjalistycznego newslettera. Znajdują się w nim informacje o najnowszych wynikach badań naukowych dotyczących wpływu suszonych owoców na zdrowie człowieka, a w szczególności suszonych śliwek. W newsletterze będą pojawiać się przepisy kulinarne i inne ciekawostki a wszystko zawarte w zwięzłych i krótkich komunikatach. Publikacja przygotowana jest [...]

Zapraszamy wszystkich specjalistów w dziedzinie żywienia, dietetyków oraz lekarzy do zapoznania się z pierwszym wydaniem specjalistycznego newslettera. Znajdują się w nim informacje o najnowszych wynikach badań naukowych dotyczących wpływu suszonych owoców na zdrowie człowieka, a w szczególności suszonych śliwek. W newsletterze będą pojawiać się przepisy kulinarne i inne ciekawostki a wszystko zawarte w zwięzłych i krótkich komunikatach. Publikacja przygotowana jest przez ekspertów z Wielkiej Brytanii w języku angielskim dostępna pod adresem http://www.californiaprunes.co.uk/resource-centre/hcp-nutritionist/. Zachęcamy również do zapisania się na listę mailingową, aby na bieżąco otrzymywać najświeższe informacje ze świata nauki.

MniejWięcej
Śliwki kalifornijskie – żywienie i zdrowie. Broszura

Śliwki kalifornijskie – żywienie i zdrowie. Broszura

Suszone śliwki są jedynym naturalnym owocem, który otrzymał europejskie oświadczenie zdrowotne. Spożywanie 100g śliwek kalifornijskich dziennie (około 8-12 sztuk), wkomponowanych w zdrową, zbilansowaną dietę i styl życia, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania jelit. Preferencje co do wielkości porcji są indywidualne. Zaleca się wprowadzać je stopniowo, poprzez sukcesywne zwiększanie spożywanej porcji, przy jednoczesnym przyjmowaniu podwyższonej ilości płynów. Około trzy suszone śliwki [...]

  • Suszone śliwki są jedynym naturalnym owocem, który otrzymał europejskie oświadczenie zdrowotne.
  • Spożywanie 100g śliwek kalifornijskich dziennie (około 8-12 sztuk), wkomponowanych w zdrową, zbilansowaną dietę i styl życia, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania jelit.
  • Preferencje co do wielkości porcji są indywidualne. Zaleca się wprowadzać je stopniowo, poprzez sukcesywne zwiększanie spożywanej porcji, przy jednoczesnym przyjmowaniu podwyższonej ilości płynów.
  • Około trzy suszone śliwki lub ich 28g stanowi jedną z zalecanych pięciu dziennych porcji warzyw i owoców.
  • California Prune Board reprezentuje 900 sadowników i 25 firm konfekcjonujących śliwki suszone z Kalifornii. To jedna z najmocniej skupiających się na jakości gałęzi przemysłu rolniczego na świecie. Nasz produkt, to owoc eksperckiej wiedzy o sadownictwie wielu pokoleń, połączonej ze staraniami na rzecz innowacyjności i ochrony środowiska.
  • Śliwki suszone to pełna smaku, wygodna, codzienna przekąska, ale także składnik pozwalający modyfikować przepisy tak, by poprawić wartość odżywczą potraw.

Pobierz

MniejWięcej
Badania nad śliwkami suszonymi. Broszura

Badania nad śliwkami suszonymi. Broszura

Broszura zawiera informacje podsumowujące badania naukowe z całego świata dotyczące suszonych śliwek wraz z przydatnymi linkami ( wersja dokumentu w języku angielskim ).  Zapraszamy specjalistów do spraw żywienia i dietetyków do zapoznania się z treścią broszury.

Broszura zawiera informacje podsumowujące badania naukowe z całego świata dotyczące suszonych śliwek wraz z przydatnymi linkami ( wersja dokumentu w języku angielskim ).  Zapraszamy specjalistów do spraw żywienia i dietetyków do zapoznania się z treścią broszury.

Pobierz

MniejWięcej