Centrum zasobów

×

Dietetycy & Ochrona zdrowia

Pierwsza edycja branżowego newslettera dla dietetyków  – Lipiec 2016

Pierwsza edycja branżowego newslettera dla dietetyków – Lipiec 2016

Zapraszamy wszystkich specjalistów w dziedzinie żywienia, dietetyków oraz lekarzy do zapoznania się z pierwszym wydaniem specjalistycznego newslettera. Znajdują się w nim informacje o najnowszych wynikach badań naukowych dotyczących wpływu suszonych owoców na zdrowie człowieka, a w szczególności suszonych śliwek. W newsletterze będą pojawiać się przepisy kulinarne i inne ciekawostki a wszystko zawarte w zwięzłych i krótkich komunikatach. Publikacja przygotowana jest [...]

Zapraszamy wszystkich specjalistów w dziedzinie żywienia, dietetyków oraz lekarzy do zapoznania się z pierwszym wydaniem specjalistycznego newslettera. Znajdują się w nim informacje o najnowszych wynikach badań naukowych dotyczących wpływu suszonych owoców na zdrowie człowieka, a w szczególności suszonych śliwek. W newsletterze będą pojawiać się przepisy kulinarne i inne ciekawostki a wszystko zawarte w zwięzłych i krótkich komunikatach. Publikacja przygotowana jest przez ekspertów z Wielkiej Brytanii w języku angielskim dostępna pod adresem http://www.californiaprunes.co.uk/resource-centre/hcp-nutritionist/. Zachęcamy również do zapisania się na listę mailingową, aby na bieżąco otrzymywać najświeższe informacje ze świata nauki.

MniejWięcej
Śliwki kalifornijskie – żywienie i zdrowie. Broszura

Śliwki kalifornijskie – żywienie i zdrowie. Broszura

Suszone śliwki są jedynym naturalnym owocem, który otrzymał europejskie oświadczenie zdrowotne. Spożywanie 100g śliwek kalifornijskich dziennie (około 8-12 sztuk), wkomponowanych w zdrową, zbilansowaną dietę i styl życia, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania jelit. Preferencje co do wielkości porcji są indywidualne. Zaleca się wprowadzać je stopniowo, poprzez sukcesywne zwiększanie spożywanej porcji, przy jednoczesnym przyjmowaniu podwyższonej ilości płynów. Około trzy suszone śliwki [...]

  • Suszone śliwki są jedynym naturalnym owocem, który otrzymał europejskie oświadczenie zdrowotne.
  • Spożywanie 100g śliwek kalifornijskich dziennie (około 8-12 sztuk), wkomponowanych w zdrową, zbilansowaną dietę i styl życia, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania jelit.
  • Preferencje co do wielkości porcji są indywidualne. Zaleca się wprowadzać je stopniowo, poprzez sukcesywne zwiększanie spożywanej porcji, przy jednoczesnym przyjmowaniu podwyższonej ilości płynów.
  • Około trzy suszone śliwki lub ich 28g stanowi jedną z zalecanych pięciu dziennych porcji warzyw i owoców.
  • California Prune Board reprezentuje 900 sadowników i 25 firm konfekcjonujących śliwki suszone z Kalifornii. To jedna z najmocniej skupiających się na jakości gałęzi przemysłu rolniczego na świecie. Nasz produkt, to owoc eksperckiej wiedzy o sadownictwie wielu pokoleń, połączonej ze staraniami na rzecz innowacyjności i ochrony środowiska.
  • Śliwki suszone to pełna smaku, wygodna, codzienna przekąska, ale także składnik pozwalający modyfikować przepisy tak, by poprawić wartość odżywczą potraw.

Pobierz

MniejWięcej
Badania nad śliwkami suszonymi. Broszura

Badania nad śliwkami suszonymi. Broszura

Broszura zawiera informacje podsumowujące badania naukowe z całego świata dotyczące suszonych śliwek wraz z przydatnymi linkami ( wersja dokumentu w języku angielskim ).  Zapraszamy specjalistów do spraw żywienia i dietetyków do zapoznania się z treścią broszury.

Broszura zawiera informacje podsumowujące badania naukowe z całego świata dotyczące suszonych śliwek wraz z przydatnymi linkami ( wersja dokumentu w języku angielskim ).  Zapraszamy specjalistów do spraw żywienia i dietetyków do zapoznania się z treścią broszury.

Pobierz

MniejWięcej
Śniadanie w stylu Polki

Śniadanie w stylu Polki

Z badania „Style śniadaniowe wśród Polek” przeprowadzonego na zlecenie California Prune Board wynika, że statystyczne śniadanie to nadal wspólny posiłek przy stole, na którym królują tradycyjne wędliny, sery, jajka i mleko. Choć mała liczba owoców i warzyw na śniadaniowych talerzach może zaniepokoić dietetyków, to eksperci kulinarni dostrzegają w wynikach badań szansę na urozmaicenie śniadaniowego menu Polek. Polki rzadko rozpoczynają dzień [...]

Z badania „Style śniadaniowe wśród Polek” przeprowadzonego na zlecenie California Prune Board wynika, że statystyczne śniadanie to nadal wspólny posiłek przy stole, na którym królują tradycyjne wędliny, sery, jajka i mleko. Choć mała liczba owoców i warzyw na śniadaniowych talerzach może zaniepokoić dietetyków, to eksperci kulinarni dostrzegają w wynikach badań szansę na urozmaicenie śniadaniowego menu Polek.

Polki rzadko rozpoczynają dzień bez śniadania, blisko 80 proc. robi to każdego dnia, a tylko 2 proc. całkowicie rezygnuje z tego posiłku. Dodatkowo aż 83 proc. respondentek uważa śniadanie za posiłek niezbędny do funkcjonowania w ciągu dnia.

Niepokojące jest, że mimo zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, która rekomenduje spożywanie 5 porcji warzyw i owoców dziennie, codziennie surowe warzywa jada na śniadanie tylko 27% badanych, surowe owoce 19%, zaś suszone owoce tylko 8% pań. Natomiast jako dietetyka cieszy mnie, że badane Polki rozumieją, iż jedzenie śniadań to zdrowy nawyk, spełniający funkcje zarówno fizjologiczne i społeczne ”  – mówi Barbara Dąbrowska-Górska, dietetyczka, ekspert kampanii „Przyjaciółka z Kalifornii”.

Kapłanki, amatorki, miłośniczki i sprinterki…

Badanie pozwoliło również na wyłonienie 4 segmentów stylów śniadaniowych badanych Polek. Największą grupę stanowią „Kapłanki rodzinnych śniadań” – 39 proc. ankietowanych.  To grupa, która ceni codzienne, różnorodne składnikowo śniadania spożywane wspólnie z rodziną. Pierwszy posiłek jest dla nich źródłem energii, bez którego nie wyobrażają sobie funkcjonowania w ciągu dnia.

Kolejną grupę stanowią „Amatorki śniadaniowych przyjemności” – 25 proc. ankietowanych, które dbają  przede wszystkim o to, by śniadanie sprawiało im przyjemność. Śniadanie tej grupy niekoniecznie musi odbywać się w towarzystwie bliskich, za to w menu może znaleźć się coś słodkiego. Ewentualny brak porannego posiłku nie stanowi dużego problemu.

Z kolei „Miłośniczki śniadaniowej powtarzalności” – 19 proc. ankietowanych, uważa śniadanie za  najważniejszy posiłek dnia, który jednak traktują jak rutynę. Śniadanie jest dla nich czymś powtarzalnym i nie mają potrzeby wprowadzania w nim większych urozmaiceń.

Najmniej czasu na pierwszy posiłek mają „Zdystansowane sprinterki” – 18 proc ankietowanych, nie odczuwają silnej potrzeby codziennych śniadań, dlatego często z nich rezygnują. Ta grupa respondentek, nie traktuje bowiem śniadania jako ważnego źródła energii na cały dzień. Ich podejście do śniadań przejawia się również brakiem różnorodności.

Ogólny wniosek jaki nasuwa się po przeanalizowaniu wyników jest taki, że nawet często gotującym paniom też czasem brak pomysłów na nowe dania. Żyjącym w pośpiechu Sprinterkom trzeba zaproponować szybkie jak błyskawica propozycje śniadaniowe. Miłośniczki powtarzalności trzeba usilnie nawracać na „dobrą drogę”, a Amatorki przyjemności namówić do odstawienia gotowych drożdżówek na rzecz domowej produkcji, zdrowych bułeczek np. ze śliwką kalifornijską”  – komentuje Marieta Marecka, prowadząca program kulinarny „ABC Gotowania” na kanale Kuchnia+.

Urozmaicone śniadanie

Owoce i warzywa pojawiają się na talerzach śniadaniowych badanych Polek stosunkowo rzadko – 27 proc. ankietowanych przyznaje, że każdego dnia na śniadanie jada surowe warzywa, a 19 proc. wskazuje surowe owoce. Jeszcze mniej ankietowanych przy pierwszym posiłku sięga po suszone owoce, 8 proc. przyznaje, że robi to regularnie, a kolejne 18 proc, że od czasu do czasu. Mimo to, Polki otwarte są na urozmaicenia swojego śniadaniowego talerza. Blisko połowa respondentek, która nie jada śliwek kalifornijskich na śniadanie, jest pozytywnie nastawiona do tego, by włączyć te suszone owoce do swojego menu śniadaniowego.

Statystyczne wybory śniadaniowe Polek jednak nie wyglądają źle: najczęstsze śniadanie to nadal wspólny posiłek przy stole, składający się z kanapek, jajecznicy, kiełbasek, płatków i tostów. To mocna baza, w której wystarczy odrobina inspiracji, by ją rozwijać i uwzględniać uzasadnione i modne (!) sugestie dietetyczne. Dlatego też, skoro najbardziej dominującymi produktami są wędlina i pieczywo, to niewiele już trzeba by przekonać Polki do samodzielnego wypieku chleba z bakaliami, albo schabu ze śliwką zamiast kupnej wędliny. Bo to, że suszone śliwki kalifornijskie świetnie pasują do płatków i musli już doskonale wiedzą” – podsumowuje Paweł Loroch, dziennikarz i ekspert kulinarny.

Patronat nad badaniem objęły telewizja Kuchnia+, magazyn kulturalno-kulinarny KUKBUK oraz radio JemRadio.pl.

Cały raport „Style śniadaniowe wśród Polek” dostępny po linkiem: http://goo.gl/m1FDBN

Infografika dostępna pod linkiem: http://goo.gl/jQlfvn

****

W informacji prasowej cytowane są wyniki badania „Style śniadaniowe wśród Polek” przygotowanego na zlecenie California Prune Board, przez IQS, w kwietniu 2016, metodą CAWI na grupie N=1000 kobiet w wieku 25-45.

Pobierz

MniejWięcej
Wielkanoc – cukier na cenzurowanym

Wielkanoc – cukier na cenzurowanym

Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne bez tradycyjnego mazurka, baby czy tłustej paschy. Jest to niewątpliwie jeden z trudniejszych okresów dla osób, które prowadzą zdrowy tryb życia. Niestety świąteczne słodkości są obfite w cukier, masło czy czekoladę, co często skutkuje dodatkowymi kilogramami. Nie musi tak być! Obecnie na rynku jest dostępnych wiele zamienników cukru, które zmniejszą kaloryczność słodyczy oraz sprawią, że [...]

Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne bez tradycyjnego mazurka, baby czy tłustej paschy. Jest to niewątpliwie jeden z trudniejszych okresów dla osób, które prowadzą zdrowy tryb życia. Niestety świąteczne słodkości są obfite w cukier, masło czy czekoladę, co często skutkuje dodatkowymi kilogramami. Nie musi tak być! Obecnie na rynku jest dostępnych wiele zamienników cukru, które zmniejszą kaloryczność słodyczy oraz sprawią, że będą zdrowsze. Jaką mamy alternatywę?

Pobierz

MniejWięcej