Suszone śliwki to „power” owoc – czego jeszcze o nich nie wiesz?

Kiedy słyszysz o korzyściach z jedzenia suszonych śliwek z pewnością na myśl przychodzi ci zdrowie jelit. Słusznie! Suszone śliwki wspierają prawidłowe funkcjonowanie jelit dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Korzystne działanie zauważa się już przy dziennym spożyciu na poziomie 100 g (to tylko 10-12 sztuk suszonych śliwek). Jednak suszona śliwka ma także wiele innych, zaskakujących zalet,…

Read more

Wykorzystaj suszone śliwki jako zdrowy zamiennik cukru

Na całym świecie dietetycy podkreślają, że nadmierne spożycie cukru jest ogromnym problemem. Nie dla wszystkich jest jednak oczywiste, że nie chodzi tylko o cukier „jawny”, taki, który dodajesz z cukiernicy do herbaty czy zjadasz w postaci słodyczy. Ogromne znaczenie ma także cukier dodawany przez producentów do nieoczywistych produktów, takich jak chleb czy keczup. Człowiek ma…

Read more
śliwki kalifornijskie

Śliwki suszone – bogate źródło błonnika

Suszona śliwka z Kalifornii słynie ze swojej wysokiej jakości, za którą docenia ją cały świat. Jednak nie tylko smak sprawia, że jest dla nas tak dobra, są nimi również korzyści, jakie niesie za sobą jedzenie tych pysznych owoców. Suszone śliwki zawierają unikalną mieszankę błonnika i sorbitolu, a zaledwie 100 g owoców dziennie pomaga w prawidłowym…

Read more