Zdrowe Święta Bożego Narodzenia – 4 sprawdzone przepisy

Zdrowe Święta Bożego Narodzenia – 4 sprawdzone przepisy

Większość z was obawia się świątecznego przejedzenia. Szukacie zatem rozwiązań w postaci „dietetycznych” przepisów lub, tuż po świętach, przechodzicie na restrykcyjną dietę. Chcę namówić was na zmianę myślenia o świątecznych daniach. Przestańcie skupiać się na kaloriach, w tym roku postawcie na zdrowie i wysokiej jakości składniki. W przygotowaniu świątecznych potraw wspomoże was suszona śliwka kalifornijska, która pasuje zarówno do dań wytrawnych i tych na słodko. Śliwka kalifornijska jest naturalnie słodka, ale nie jest dosładzana, to także dobre źródło błonnika pokarmowego, dlatego idealnie wpisuje się w nurt: zdrowe święta.

Przygotowałam dla was 4 zdrowe przepisy którymi możecie zastąpić tradycyjne, ciężkostrawne dania bez utraty smaku. Spróbujecie?

Zamiast sałatki jarzynowej przygotuj:

Jogurtową sałatkę z pieczonymi burakami, śliwkami kalifornijskimi i komosą ryżową (2 porcje)

Składniki: 3 małe upieczone buraki (około 350 g), 1 szklanka ugotowanej kosmosy ryżowej, 2 łyżeczki orzechów nerkowca, garść rukoli, 6 suszonych śliwek kalifornijskich. Sos: sok z cytryny, 3 łyżki jogurtu greckiego, oregano, mały ząbek czosnku, sól himalajska, pieprz.

Wykonanie:

Wszystkie składniki sosu wymieszaj w małym słoiczku, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamknij słoik i potrząśnij. Buraki i śliwki kalifornijskie pokrój w kostkę i wymieszaj z komosą ryżową oraz nerkowcami. Dodaj sos, połącz wszystkie składniki. Sałatkę podawaj na liściach rukoli.

Zamiast pierogów z kapustą i grzybami przygotuj:

Pierogi graham z ciecierzycą i suszonymi pomidorami (około 20 sztuk)

Składniki:

Ciasto: 2 szklanki mąki graham (typ 1850), letni woda (niepełna szklanka), 2 łyżki oliwy z oliwek, ½ łyżeczki soli gruboziarnistej lub himalajskiej

Farsz: 2 puszki ciecierzycy, 10 połówek suszonych pomidorów z oleju, 2 ząbki czosnku, suszona bazylia, łyżka pestek słonecznika

Wykonanie:

Ciecierzycę przepłukuj pod bieżącą wodą. Czosnek obierz, pomidory suszone pokrój w paseczki. Wszystkie składniki na farsz dokładnie zmiksuj za pomocą blenda lub w mikserze. Składniki ciasta połącz i zagniataj dokładnie przez kilka minut. Ciasto dokładnie rozwałkuj i wycinaj pierogi za pomocą szklanki.  Nakładaj farsz na ciasto i sklejaj pierogi widelcem. Gotuj we wrzątku do wypłynięcia.

Zamiast smażonej ryby w panierce przygotuj:

Zapiekankę rybną z batatami (4 porcje)

Składniki: 4 świeże filety z dorsza (każdy po około 100 g), 300 g batatów (1 duża lub 2 średnie sztuki), 300 g ziemniaków (4 średnie sztuki), 2 małe czerwone cebule, 2 papryki w różnych kolorach, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, świeży rozmaryn, posiekana natka pietruszki, sól himalajska, pieprz, sok z cytryny.

Wykonanie:

Cebulę i czosnek, posiekaj. Bataty i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Papryki pokrój w słupki. Rybę ułóż na naczyniu żaroodpornym natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na rybie ułóż posiekaną cebulę, obłóż dookoła ziemniakami, batatami i papryką, polej oliwą z oliwek. Przypraw całość solą, pieprzem, posyp igiełkami rozmarynu, polej sokiem z cytryny. Przykryj szczelnie folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Zapiekankę podawać posypaną posiekaną natką pietruszki.

Zamiast bigosu z mięsem przygotuj:

Lekką kapustę z orzechami i śliwkami kalifornijskimi (2 porcje)

Składniki: 6 szklanek posiekanej kapusty, 2 łyżki posiekanego koperku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 10 czarnych oliwek, garść suszonych śliwek kalifornijskich (5-6 sztuk), majeranek, sól himalajska, pieprz, ew. odrobina soku z cytryny.

Wykonanie:

Oliwki pokrój w plasterki, śliwki pokrój w paseczki. W dużym garnku rozgrzej oliwę i wrzucić kapustę. Dodaj majeranek, śliwki i duś pod przykryciem, często mieszając. Pod koniec duszenia dodaj oliwki, posiekany koperek, i sok z cytryny. Zdejmij z ognia i lekko wystudź. Wymieszaj kapustę z orzechami włoskimi.

Barbara Dąbrowska, dietetyk, ekspertka kampanii „Przyjaciółka z Kalifornii”. Prowadzi poradnię barbaradabrowska.pl