Jedzenie w słoiku zamknięte

Jedzenie w słoiku zamknięte

Pomysłów na przetwory jest co niemiara. Część z was z pewnością ma swoje ulubione i co roku otwiera domową fabrykę słoikowych dobroci, a inne z niecierpliwością czekają na dostawę od rodziny lub przyjaciół. Ja należę raczej do tej drugiej grupy:) Uwielbiam własnoręcznie wyrabiane przetwory, ale zawsze wydawało mi się, że zajmuje to dużo czasu. Nie ma jednak nic lepszego niż w zimowy dzień, tęskniąc za latem i ciepłem, otworzyć słoiczek czegoś pysznego, co zapachem i smakiem przypomina nam o wakacyjnych dniach.

Ostatnio będąc w księgarni wpadła mi w ręce książka Kasi Marciniewicz, autorki bloga kulinarnego  ChilliBite „W słoiku”. Już same zdjęcia potraw wywołały u mnie chęć szybkiego znalezienia się w kuchni i wypełnienia pustych słoików smakołykami z  książki. A że sezon na warzywa i owoce właśnie się zaczyna, pomyślałam, że to właśnie ten czas, aby rozpocząć przygodę z własnymi przetworami.

W książce znalazłam mnóstwo przepisów na najprzeróżniejsze przetwory, o których nawet nie pomyślałabym, żeby zamknąć w słoiku. Jak mówi sama autorka na swoim blogu „130 przepisów na dżemy? No przecież, że nie ! Bo ja w słoiku zamykam nie tylko owoce zamienione w dżemy, konfitury, powidła, frużeliny, ale też duszone warzywa,  konfitowane mięsa, wyborne pasztety do smarowania i chutneye do mięs. „W słoiku” to wielkie słoje wypełnione granolą, w biżuteryjnych buteleczkach ukochane dressingi, pesto kilku smaków, ale też flaszki z wybornymi likierami i ulubione mieszanki przypraw.

Do tej pory wypróbowałam tylko kilka z nich, ale każdy okazał się być rewelacyjny i bardzo prosty w przygotowaniu. Przepis na śliwkę londyńską, czyli marynowaną w herbacie śliwkę kalifornijską w zasadzie robi się sam, a już stał się obowiązkowym dodatkiem w mojej kuchni. Jeżeli chcesz oczarować gości i podać im kawę z odrobiną „czegoś wyjątkowego” koniecznie wypróbuj przepis na waniliowy ajerkoniak. Sam, lub jako dodatek do espresso powala i uzależnia. Zaserwuj do tego kanapki z obłędną pastą czekoladowo śliwkową lub z dżemem z zielonych pomidorów podanym na grzance z serkiem kozim, a znajomi nie przestaną wpadać do Ciebie na małe co nie co.

img_1532img_1534

img_1536img_1539

W słoiku” to tak naprawdę kulinarna podróż z autorką bloga ChilliBite, która jak doświadczony przewodnik pokazuje nam prostą i sprawdzoną drogę do smacznego i pełnego aromatów życia w kuchni. Wyjątkowa pozycja, która powinna się znaleźć w kuchni każdej fanki domowego jedzenia, ale i  entuzjastki suszonych śliwek kalifornijskich. W książce znajdziecie przepisy m.in. na konfiturę z czerwonej cebuli i śliwki kalifornijskiej czy musztardę ze śliwką i miodem pitnym. Partnerem tego wydawnictwa jest California Prune Board, która wspiera pozycję tego owoca w kulinarnym świecie.

Oprócz mnóstwa przepisów autorka dzieli się z nami także sprawdzonymi metodami ułatwiającymi przygotowanie szybkiego obiadu dla całej rodziny. To małe kompendium kulinarnej wiedzy, które przyda się każdej  z Was.

                                                                                                                                                                                       Smacznej lektury i pełnych słoików

Wasza Przyjaciółka  z Kalifornii

Zapisz