5 produktów ważnych dla każdego weganina!

5 produktów ważnych dla każdego weganina!

Weganizm to coraz popularniejszy sposób żywienia polegający na całkowitym wyeliminowaniu produktów pochodzenia zwierzęcego. Poznaj 5 produktów, które warto wprowadzić do diety wegańskiej.

Jeśli chcesz dodatkowo wzbogacić swoją dietę roślinną uwzględnij:

Algi

Jeśli jesteś na diecie wegańskiej warto, abyś włączyła do diety algi morskie (np. nori, wakame,arame), które są źródłem jodu. Ten produkt to także źródło kwasu DHA (niezbędny nienasycony kwas tłuszczowy) z grupy omega 3. Kwasy omega 3 w mięsie ryb pochodzą właśnie ze spożytych przez nie alg morskich.

Amarantus

Amarantus jest jednym z lepszych substytutów mięsa ze względu na wysoką zawartość białka. To pseudo-zboże zawiera szczególnie dużo lizyny – aminokwasu niezbędnego dla człowieka. Amarantus jest także źródłem żelaza, które przyczynia się do prawidłowego transportu tlenu w organizmie. Postaw na wygodny amarantus ekspandowany, który możesz dodawać do sałatki owocowej, jaglanki, owsianki, czy wypieków.

Awokado

Awokado jest wyjątkowym owocem, w którym dominują tłuszcze, a konkretnie zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Ma kremową, łatwą w rozsmarowywaniu konsystencję, dlatego sprawdzi się, jako alternatywa dla masła na wegańskich kanapkach. Awokado dostarcza potasu, który sprzyja utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Suszone śliwki

Suszone śliwki kalifornijskie zawierają dużo witaminy K oraz są źródłem manganu. Oba składniki przyczyniają się do utrzymania zdrowia układu kostnego, co jest szczególnie ważne, gdy eliminujesz produkty mleczne z diety.

Tempeh

Tempeh powstaje w wyniku fermentacji całych ziaren soi. Produkt ten ma charakterystyczną zbitą strukturę i wyraźny grzybowo-orzechowy smak, dlatego świetnie sprawdza się, jako dodatek do wegańskich, wytrawnych dań obiadowych. Tempeh jest produktem łatwiej strawnym niż produkty sojowe, które nie zostały poddane fermentacji, dlatego nadaje się także dla osób z wrażliwym układem pokarmowym. To także źródło witamin z gr B, białka roślinnego i żelaza.

Barbara Dąbrowska, dietetyk, ekspertka kampanii „Przyjaciółka z Kalifornii”, barbaradabrowska.pl

Wegańskie przepisy autora bloga ErVegan znajdziesz w e-booku kulinarnym „Lunchbox od Przyjaciółki z Kalifornii”.