California Dream na deser

California Dream na deser

Szefowie kuchni i cukiernicy komponując nowe dzieła kulinarne poszukują inspiracji z różnych zakątków świata. Jednym z takich smaków jest kalifornijski przysmak – suszona śliwka. Od wielu lat jest wykorzystywana przez cukierników na całym świecie jako idealny składnik do ich wyrobów. Nie tylko jej naturalna słodycz, ale i forma spełniają wysokie wymagania mistrzów słodkich przysmaków. Ponadto suszona śliwka kalifornijska ze względu na swoje naturalne właściwości może być stosowana jako częściowy substytut dla tłuszczu czy cukru w wyrobach cukierniczych.

W ostatnim czasie warszawska cukiernia Odette, zainspirowana kalifornijską śliwką, wyczarowała nowy deser – California Dream. W nowoczesnej pracowni powstała kombinacja czekoladowego biszkoptu z marmoladą ze śliwki kalifornijskiej, czekoladowego ganache pokrytego macerowaną śliwką kalifornijską w herbacie Earl Grey. Limitowana edycja deseru dostępna jest w dwóch cukierniach, Odette oraz Odette Tea Room. Ciastko jest mocno czekoladowe, ale jednocześnie delikatnie wytrawne, a dodatek macerowanej śliwki w herbacie Earl Grey czyni go niepowtarzalnym w smaku.

california_dream

california_dream

Warszawski California Dream będzie w sprzedaży tylko do 10 czerwca. Jeżeli więc macie możliwość skorzystania z tej niepowtarzalnej szansy, koniecznie wybierzcie się do Odette lub Odette Tea Room w stolicy.

Jeśli nie uda się dotrzeć do lokalu zapraszam do obejrzenia kulinarnej relacji z wizyty w cukierni na blogu Wrząca Kuchnia. O wrażeniach smakowych z tej wyprawy możecie posłuchać pod tym linkem.

 

Spełnienia kalifornijskich (i nie tylko) marzeń

Wasza Przyjaciółka z Kalifornii

Zapisz