Zdrowe mazurki na wielkanocnym stole

Zdrowe mazurki na wielkanocnym stole

Wielkanoc to święto udekorowane kulinarnymi pysznościami, takimi jak babki piaskowe, mazurki czy paschy. Niektóre z nas nie ulegają pokusie „słodkich grzeszków”.  Przy wielkanocnym stole możecie zaskoczyć rodzinę i przyjaciół raw mazurkiem z wegańskim kajmakiem, na spodzie z orzechów pekan i śliwek kalifornijskich. Propozycja smaczna, prosta w przygotowaniu, pełna witamin i składników odżywczych i co najważniejsze minimalizująca  wyrzuty sumienia.

Określenie Raw coraz częściej pojawia się w kuchni. Przez ten termin rozumiemy produkty, które nie zostały poddane obróbce termicznej. Przykładami takich potraw mogą być na przykład koktajle lub ciasta na bazie surowych ziaren i orzechów. Taką właśnie propozycją jest mazurek bez pieczenia na bakaliowym spodzie z kajmakiem na bazie mleczka kokosowego, autorstwa Michała Lachura. Przygotowanie tego deseru to także świetny sposób na zaangażowanie dzieci i zabawę z nimi w kuchni, gdyż orzechowo-śliwkowy spód mazurka ma bardzo plastyczną strukturę i pozwoli uruchomić wyobraźnię najmłodszych.

Wielkanoc nie jest już tak dużym wyzwaniem kulinarnym jak święta Bożego Narodzenia. Gotujemy mniej i jemy lżej, z korzyścią dla naszego portfela i wagi. Te słodkie i mniej zdrowe pokusy w postaci bab drożdżowych czy kajmakowych mazurków można z łatwością ominąć, przygotowując równie pyszną wersję zdrowego, surowego mazurka ze śliwką kalifornijską.

Przepis na pewno przypadnie wam do gustu. Zaletą jego jest także możliwość późniejszej modyfikacji  i wykorzystania. Z masy na surowy spód możecie uformować kulki mocy, posypać kakao i przekąska do pracy gotowa,  a przepis na wegański karmel wykorzystać do polania sobotnich naleśników.

Więcej przepisów wielkanocnych znajdziecie tu: http://californiaprunes.pl/przepisy/

Smacznych i zdrowych Świąt Wielkanocnych,

Przyjaciółka z Kalifornii

Raw mazurek z wegańskim kajmakiem na spodzie z orzechów pekan i śliwek kalifornijskich 

cpb_mazurek_raw

Składniki:

  • 300g śliwki kalifornijskiej
  • 300g migdałów (+ kilka sztuk do dekoracji)
  • 2 szczypty soli
  • Skórka z 1 pomarańczy
  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
  • 1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka rodzynek
  • 4 śliwki kalifornijskie
  • 1 łyżka płatków migdałowych

Przygotowanie:

Migdały i śliwki zmiksować razem z dwiema szczyptami soli oraz skórką z 1 pomarańczy na jednolitą, plastyczną masę. Jeśli masa nie chce się skleić, można dodać 2 łyżki oleju kokosowego lub wody. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód formy. Wstawić do lodówki. Do niewielkiego rondelka wlać mleko kokosowe oraz cukier. Mieszać do momentu, aż masa zgęstnieje (około 15-20 minut). Zdjąć z palnika, dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Jak kajmak lekko przestygnie wylać masę na przygotowany wcześniej spód i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową, rodzynkami, śliwką kalifornijską oraz płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Termin trwałości – do 7 dni.

Przepis autorstwa Michała Lachura