Powiew wiosny

Powiew wiosny
Wszystko budzi się do życia, a w powietrzu czuć powiew wiosny. W Polsce tradycja ludowa mówi o „topieniu” słomianej kukły z okazji pierwszego dnia wiosny, który nie wszędzie obchodzi się jednak 21 marca. Jak ludzie witają nadejście wiosny w różnych zakątkach świata? O tym słów kilka od Przyjaciółki z Kalifornii.

Baba Marta
W Bułgarii oficjalne pożegnanie zimy przypada na dzień 1 marca, czyli tzw. Święto Baby Marty — złośliwej staruszki, która słynie ze zmiennego humoru. Tego dnia, według tradycji, Bułgarzy obdarowują się martenicami- gałgankami wykonanymi z białej i czerwonej wełny, które symbolizują m.in. zdrowie, szczęście, miłość i powodzenie. Martenice mają być swego rodzaju prezentem dla staruszki Marty, która odwdzięczy się szybszym nadejściem wiosny.

Fallas
Przypadające na okres od 15 do 19 marca Święto Ognia w Walencji to czas szalonej zabawy. Ninots – kukły, które Hiszpanie przygotowują specjalnie na Fallas, to jeden z najbardziej rozpoznawalnych elementów wiosennych obchodów. Kukły tworzy się z drewna, wosku, a nawet kartonów. Podczas Fallas odbywają się rozmaite pokazy tradycji ludowej, parady,można także zobaczyć spektakularny pokaz fajerwerków. Momentem kulminacyjnym obchodów Święta Ognia jest publiczne palenie ninots.

Holi
Festiwal Kolorów, inaczej zwany świętem Holi, przypada w dniu pełni księżyca, na przełomie lutego i marca. Jest to hinduistyczne święto radości, podczas którego Hindusi witają wiosnę. Przede wszystkim Holi kojarzy się z kolorowymi proszkami wymieszanymi z wodą, którymi mieszkańcy Indii polewają się w tym czasie. Zwyczaj ten można porównać z polskim śmigusem-dyngusem.

Wiosna na talerzu
Zieleń to kolor życia, radości, spokoju i harmonii. Gdy pojawia się na talerzu, symbolizuje dodatkowo zdrowie. Pierwszy dzień wiosny witamy zatem zielonymi przepisami ze śliwką kalifornijską. Wrzućcie do plecaków koc, pyszne jedzenie i jeśli pogoda dopisze, zorganizujcie wiosenny piknik.

Koktajl ze szpinaku, kaszy jaglanej i śliwek kalifornijskich

koktajl

2 porcje, czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

Kubek ugotowanej

kaszy jaglanej

2 garści szpinaku baby

300 ml mleka migdałowego lub innego

8-10 śliwek kalifornijskich

4-6 truskawek świeżych lub mrożonych

Przygotowanie:

Przygotowujemy kaszę jaglaną i wodę, proporcje 1:1. Kaszę zalewamy wodą i na wolnym ogniu gotujemy do momentu wygotowania wody. Garnek z kaszą pozostawiamy podprzykryciem do wystygnięcia. Kaszę jaglaną, szpinak, śliwki kalifornijskie i truskawki przekładamy do wysokiego naczynia,dodajemy mleko migdałowe. Całość miksujemy rączką blenderową na jednolitą masę. Śliwki kalifornijskie są naturalnie słodkie, z powodzeniem zastąpią cukier w tym przepisie.

Rukola ze śliwkami kalifornijskimi i truskawkami

Rocket salad with California prunes and strawberries

2 porcje, czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

Sałata:

1 opakowanie rukoli

8-10 śliwek kalifornijskich

6-8 świeżych łyżki prażonych pestek dyni

Szczypta soli

Winegret na oleju lnianym:

4 łyżki oleju lnianego

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżeczki miodu wielokwiatowego lub lipowego

1 łyżka posiekanego tymianku

Sól do smaku

Przygotowanie:

Pestki dyni przekładamy na suchą patelnię, prażymy ok. 5 minut. Suszone śliwki kalifornijskiekroimy w paski lub ćwiartki, truskawki w talarki. Opłukaną i osuszoną rukolę przekładamy natalerz (misę), dodajemy pokrojone śliwki kalifornijskie i truskawki, posypujemy uprażonymipestkami dyni. Całość polewamy winegretem na oleju lnianym z tymiankiem.
Winegret na oleju lnianym z tymiankiem:
Świeży tymianek bardzo drobno siekamy, przekładamy do miseczki, posypujemy szczyptąsoli i zalewamy łyżką oleju lnianego, mieszamy. Dodajemy pozostały olej lniany, sok zcytryny, miód wielokwiatowy, wszystko razem jeszcze raz mieszamy, doprawiamy solą dosmaku.