Słodkie smaki miłości

Słodkie smaki miłości

Miłość jest słodka, więc tym bardziej w Walentynki można zaszaleć z deserem na romantyczną kolację lub śniadanie! Jeśli planujecie przygotować dla swojej drugiej połówki jakiś wystrzałowy deser mam dwie propozycje. Freakshake kawowy ze śliwkami kalifornijskimi na dobry początek dnia doda energii i zaspokoi apetyt na słodycze, ale najlepsza część to jego dekoracja. Jak sama nazwa wskazuje można z nią zaszaleć, a im bardziej niecodzienny wygląd tym większa przyjemność z jedzenia! Lubicie niecodzienne połączenia? Drugi deser jest dla Was! Jeśli nie próbowaliście jeszcze połączenia pączków z lodami to najwyższy czas to zmienić. Mamy przecież karnawał, a podobno zima to najlepszy czas na jedzenie lodów…

Gościnny wpis przygotowała autorka bloga Candy Company– kulinarnego bloga roku 2015. Bloga łączącego pasję: malarską i kulinarną.

Freakshake kawowy z mleczkiem kokosowym i śliwkami kalifornijskimi

cpb_freakshake_2

2 porcje, czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

Karmel:

70g cukru

28g masła

40ml śmietany kremówki 36%

szczypta soli

Shake:

75g śliwek kalifornijskich

30ml likieru kawowego

90ml mleka

120ml mocnej świeżo zaparzonej  kawy (przestudzonej)

200ml mleczka kokosowego

Do dekoracji:

wiórki kokosowe

mini cupcake

ziarna kawy

180ml śmietany kremówki

kawa rozpuszczalna

Cukier karmelizujemy. Kiedy nabierze bursztynowej barwy i wszystkie kryształki się rozpuszczą dodajemy zimne masło, mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy zimną śmietankę i mieszamy do uzyskania gładkiego sosu, zdejmujemy z kuchenki i solimy.

Śliwki namaczamy w likierze niewielkiej ilości mleka przez minimum 3 h, a najlepiej przez noc. Śliwki z zalewą i pozostałe składniki dokładnie miksujemy.

Przestudzonym karmelem polewamy krawędź szklanki lub słoika, w którym podamy shake, zewnętrzne krawędzie dekorujemy wiórkami, czekoladą lub ziarnami kawy. Podajemy z bitą śmietaną, posypany kawą rozpuszczalną i z babeczką nabitą na rurkę.

 Donut ice cream sandwich – kolorowe donuty przełożone lodami z dodatkiem śliwki kalifornijskiej

cpb_donut_-sandwich_3

10 kanapek, czas przygotowania: 4 godziny (w tym 2 godz. na wyrastanie ciasta)

Składniki:

Ciasto:

4g drożdży instant (pół opakowania)

60ml ciepłego mleka

60ml maślanki lub kefiru

1 jajko

30g roztopionego masła

240g mąki

45g cukru

szczypta soli

olej do smażenia

Lukier:

80g masła

180g cukru pudru

2 łyżki mleka lub śmietanki

łyżeczka soku z cytryny

barwniki spożywcze i posypki, pokruszone cukierki itp. do ozdoby

Przełożenie:

75g śliwki kalifornijskiej

2 łyżki rumu

1 l lodów waniliowych (domowe lub ze sklepu)

Drożdże zalewamy 2 łyżkami mleka i odkładamy na 5 minut. Przesiewamy suche składniki wlewamy do nich wymieszane ze sobą mokre składniki oraz drożdże i zarabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy 10-15 minut i odkładamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość wałkujemy je na grubość ok. 1,5 cm i okrągłą foremką o średnicy ok. 9 cm wycinamy pączki, mniejszą wycinamy dziurki. Pączki odkładamy na 20 minut do napuszenia, w międzyczasie rozgrzewamy tłuszcz do smażenia (do 180 C). Donuts smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto.

Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiego lukru, lukier barwimy na różne kolory. Donuts maczamy w lukrze, dekorujemy posypkami. W razie potrzeby podgrzewamy lukier jeśli zrobi się zbyt gęsty. Kiedy lukier stwardnieje przekrawamy pączki na pół i przekładamy lodami.

Śliwki namaczamy w rumie przez minimum kilka godzin. Po tym czasie 3 śliwki i rum blendujemy, resztę śliwek kroimy w drobną kostkę. Lody ocieplamy w lodówce, kiedy będą miękkie (ale nie roztopione) mieszamy z pokrojonymi śliwkami i wylewamy do płaskiego pojemnika o wymiarach ok. 25 x 35 cm, wyłożonego papierem do pieczenia. Łyżeczką nakładamy kleksy musu śliwkowego i niezbyt dokładnie mieszamy, wkładamy do zamrażarki. Kiedy lody całkiem stwardnieją okrągłą foremką wycinamy kółka w rozmiarze pączków.