Jak „poskromić” ochotę na słodycze?

Jak „poskromić” ochotę na słodycze?

Kiedy w moim gabinecie dietetyka zadaję pytanie: jaki największy błąd popełnia Pani/Pan w codziennym odżywaniu? najczęściej pada odpowiedź: „Pani Basiu nie radzę sobie ze słodyczami, jem ich za dużo i codziennie!”. Jak nigdy dotąd, w dzisiejszych czasach, zewsząd atakuje nas cukier, w słodyczach, napojach, ale także w produktach, w których nie powinno go w ogóle być, jak jogurty, płatki zbożowe, czy nawet chleb! Jak „poskromić” ochotę na słodycze? Przeczytaj nasz mini poradnik.

Musicie mieć świadomość, że słodycz preferowana jest przez nasz organizm, jako sygnał łatwo dostępnej dla mózgu i mięśni energii w postaci glukozy. Dzieje się tak już od momentu narodzin, pokarm kobiecy jest słodki – to pierwszy smak, jaki poznajemy w życiu. Mózg nagradza spożycie cukru poprzez wydzielanie dopaminy, neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za dobre samopoczucie!

W naturze cukry proste występują tylko pod postacią owoców i miodu (niewielkie ilości są obecne także w mleku), z drzewa nie zerwiemy batonika. Niestety, gdy półki uginają się pod ciężarem ciasteczek, czekolad i cukierków to ta cecha fizjologiczna działa na naszą niekorzyść, a producenci coraz śmielej ją wykorzystują dosładzając co się da. Ukształtowane w naszej kulturze nawyki społeczne także negatywnie wpływają na pragnienie sięgania po słodkie zwiększając jego siłę. Słodkim jedzeniem nagradza się dzieci, desery podaje się przy ważnych uroczystościach, zaś najpopularniejszym prezentem są czekoladki. Co zrobić, by zatrzymać to błędne koło?

Obserwacja

Zacznijcie od obserwacji swoich nawyków. Postarajcie się zauważyć, jakie czynniki wywołują myśl „mam ochotę na coś słodkiego”. Czy jest to nuda, zły humor, a może czas intensywnej pracy umysłowej?  Być może kupujecie pączka mijając cukiernię w drodze z pracy, lub wracając z dzieckiem ze szkoły. Zdefiniowanie bodźca będącego Waszym osobistym wyzwalaczem (może być ich kilka) jest kluczowe.

Jedz regularnie!

Potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego często wynika z nieregularnych pór jedzenia. Kiedy następuje długa przerwa między posiłkami dochodzi do znacznego spadku stężenia glukozy we krwi. W takiej sytuacji organizm dosłownie krzyczy o słodkie, aby zaspokoić swoje bieżące potrzeby.

Zobacz, co osiągniesz!

Nie patrzcie na to, co było, na podwyższoną masę ciała, czy pierwsze dolegliwości zdrowotne, które mogą wynikać ze złych nawyków żywieniowych. Porzucenie cukru może dać Wam kilka dodatkowych lat życia, poprzez potencjalne obniżenie ryzyka licznych chorób. Zyska na tym cała rodzina, bo zmiany powinny objąć wszystkich domowników. Początki nie będą łatwe, ale znaczące zmiany zauważycie już po dwóch tygodniach. Kubki smakowe osób, które jedzą dużo słodyczy mają znacznie podwyższony próg odczuwania słodkości. Zmniejszenie ilości spożywanego cukru powoduje, że odzyskują one wrażliwość. Ten sam słodzony napój, który kiedyś piliście codziennie po kilkunastu dniach będzie dla Was słodkim ulepkiem.

Szukaj innych przyjemności

Przygotujcie zestaw „awaryjnych przyjemności”, który uruchomicie w razie ochoty na słodycze. Kąpiel z peelingiem pachnącym pomarańczą, aromatyczna herbata i rozdział wciągającego kryminału, a może odcinek ulubionego serialu? Znajdźcie swoje własne, niesłodkie alternatywy.

Odkryj zamienniki

Zacznijcie od porządków w szafkach kuchennych i wszelkich skrytkach, w których mogą być słodycze. Nie zostawiajcie nic na kryzysową chwilę, bo ta na pewno się zdarzy, a wtedy lepiej nie mieć pod ręką czekolady, ciasteczek, czy innych produktów z tej grupy. Poszukajcie zdrowych zamienników i miejcie je pod ręką. Mogą nimi być:

  • suszone owoce niedosładzane (np. suszone śliwki kalifornijskie),
  • galaretka z 100% soku owocowego,
  • sałatki owocowe na bazie sezonowych owoców,
  • desery na bazie owoców i jogurtu naturalnego,
  • koktajle mleczno-owocowe,
  • pasta „czekoladowa”: z awokado i kakao,
  • owsianki/jaglanki z owocami i orzechami,
  • w wypiekach i innych deserach część cukru warto zastąpić puree ze śliwki kalifornijskiej

Na końcu tego artykułu chcę Was także prosić byście pozwolili sobie na błędy i nie rozpamiętywali ich zbyt długo. Pamiętajcie jednak, by popełniać je z pełną świadomością i nie częściej niż raz-dwa razy w miesiącu. Jeśli nie możecie oprzeć się tym pysznym, belgijskim pralinkom zjedzcie jedną, dwie sztuki delektując się chwilą, czerpiąc radość z zapachu, konsystencji, smaku – niech to będzie wydarzenie! Od następnego posiłku zaś konsekwentnie wróćcie do swoich wcześniejszych, (nie)słodyczowych postanowień.

Barbara Dąbrowska, dietetyk, ekspertka kampanii „Przyjaciółka z Kalifornii”. Prowadzi bloga lunchblog.pl

Wypróbuj przepisy na zdrowe słodkości:

Korzenna granola ze śliwkami kalifornijskimi 

korzenna granola ze śliwką kalifornijską

http://californiaprunes.pl/recipe/korzenna-granola-ze-sliwkami-kalifornijskimi/

Oczyszczający śniadaniowy koktajl z płatków owsianych i śliwek kalifornijskich 

cpb_sniadaniowy_koktajl_detox_2

http://californiaprunes.pl/recipe/oczyszczajacy-sniadaniowy-koktajl-platkow-owsianych-sliwek-kalifornijskich/

Nocna owsianka ze śliwką kalifornijską 

cpb_nocna_owsianka_1

http://californiaprunes.pl/recipe/nocna-owsianka-ze-sliwka-kalifornijska/

Jaglanka ze śliwkami kalifornijskimi i malinami 

Millet with California prunes and raspberries

http://californiaprunes.pl/recipe/jaglanka-ze-sliwkami-kalifornijskimi-malinami/

 

Zapisz

Zapisz