Studenckie menu do poprawki?

Studenckie menu do poprawki?

Rozpoczął się październik, jesienny okres przeziębień, ale także czas powrotów studentów na uczelnie. Duża część z nich opuszcza zdrową domową kuchnię na rzecz niezdrowych przekąsek. Studentowi przy jego specyficznym trybie życia niezbędna jest odpowiednie menu wspomagająca wydajność organizmu i wspierająca mózg w sprawnym działaniu.

Dieta na dalszym planie

Dni spędzane na uczelni i poza nią bywają bardzo intensywne. Zajęcia od rana, trzy projekty do oddania na wczoraj, praca i obowiązkowe wieczorne wyjście na piwo. Ah i ten wykład o 8 rano! Znaleźć czas na porządny posiłek w tym zamęcie to nie lada wyzwanie, dlatego tak wielu studentów zadowala się nieśmiertelną zupką „chińską” czy mrożoną pizzą. Dania ciekawe na pierwszy tydzień, ale co potem? Do życia w takim tempie organizm potrzebuje zróżnicowanego jadłospisu i wielu składników odżywczych. Dietetyczka Barbara Dąbrowska – Górska radzi, aby „na początku zaplanować gotowanie na zapas i ewentualnie odgrzewać obiady,  co pozwoli na zjedzenie ciepłego posiłku a nie kolejnej zupki z proszku. Podjadanie zdrowych przekąsek, które można zabrać ze sobą na uczelnie np.: świeże owoce czy suszone śliwki kalifornijskie to zastrzyk glukozy i energii dla mózgu”. 

Obiad na każdą kieszeń

Przygotowanie zdrowego posiłku kojarzy się z wieloma godzinami spędzonymi w kuchni i długim rachunkiem wyniesionym ze sklepu. Są to częste powody rezygnacji studentów z gotowania borykającymi się z brakiem czasu i ograniczonym budżetem. Dietetyczka zdradza  kilka sztuczek, które warto poznać, a które sprawią, że stołowanie się w domu stanie się codzienną przyjemnością.

Zamiast zamawiać pizzę proponuję wprowadzić tradycję obiadów poniedziałkowych, wtorkowych  itd. Umawiamy się w grupie przyjaciół, że jedna osoba danego dnia gotuje porcje dla wszystkich, a dla urozmaicenia można organizować także gotowanie tematyczne. Dodatkowo, aby jadać zdrowo i w rozsądnej cenie warto zgromadzić produkty, które będą stanowić bazę i dzięki którym zawsze uda się skomponować posiłek. W każdej kuchni powinna znaleźć się kasza gryczana i jęczmienna, kefir, jogurt naturalny, ser twarogowy, jajka, jabłka, fasola, płatki owsiane górskie, olej rzepakowy. Warto też używać składników , które są różnorodne w zastosowaniu i nadają się zarówno do deseru jak i obiadu np.: suszone śliwki kalifornijskie”.

Dobra kondycja mózgu sprawi, że zdanie egzaminów przyjdzie z większą łatwością. Dlatego drogi studencie! Rozpocznij ten nowy rok z głową, a przepisy od California Prune Board pozwolą przygotować smaczny i zdrowy posiłek wzbogacony smakiem i wartościami odżywczymi suszonej śliwki kalifornijskiej.

Ekspresowe tosty ze śliwką kalifornijską

Składniki: 

  • 6 cienkich kromek lekko czerstwego pieczywa
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 200g sera ricotta
  • 1 garść śliwek kalifornijskich
  • 1 gałązka rozmarynu
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1/3 szklanka oleju rzepakowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie: 

Ser ricotta mieszamy z posiekaną natką, doprawiamy pieprzem i solą. Sos sojowy mieszamy z miodem i roztartym ząbkiem czosnku. Całość mieszamy z olejem tak, aby powstał gęsty sos. Kromki obkrawamy ze skórki, następnie siekamy śliwki w plasterki, układamy na kromce i dociskamy drugą kromką tak, aby śliwki stały się nadzieniem kanapki. Tak przygotowany tost układamy na rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywierającą. Dociskamy rondlem, aby spód tostu równomiernie się zarumienił. Po 20 sek. przewracamy go na drugą stronę i ponownie dociskamy. Gotowy tost kroimy na pół i smarujemy pastą serową. Polewamy gotowym dressingiem, dekorujemy otartym tymiankiem.

Przepis w formie video można również obejrzeć pod linkiem: https://goo.gl/FiEgTt

 

Rustykalna tarta z prażonym boczkiem i śliwką kalifornijską

Składniki: 

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 200g twarogu koziego
  • 2 jajka
  • Pieprz i sól do smaku
  • 2 pomidory malinowe
  • 200g boczku wędzonego w plastrach
  • 2 garści śliwek kalifornijskich
  • Garść świeżej rukoli

Przygotowanie :

Ciasto rozwijamy i układamy na papierze pergaminowym. Brzegi ciasta zawijamy do środka i lekko dociskamy. Ser kozi ucieramy z jajkami, doprawiamy sola i pieprzem. Pomidory malinowe parzymy i obieramy ze skóry, a następnie kroimy w cząstki. Boczek układamy plaster obok plastra na papierze pergaminowym, następnie przykrywamy drugą warstwą papieru i dociskamy brytfanką. Tak przygotowane plastry zapiekamy w piekarniku w 200st, przez ok. 15 min. Wyjmujemy i studzimy. Na przygotowane ciasto wylewamy masę serową. Na wierzch układamy kawałki pomidora oraz śliwki. Całość pieczemy w 180st, około 30min. Gotową tartę posypujemy pokruszonymi plastrami prażonego boczku i rukolą, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i polewamy delikatnie oliwą.

Przepis w formie video można również obejrzeć pod linkiem: https://goo.gl/CBf369