Jesienna chandra

Jesienna chandra

Za oknem szarość, chłód, coraz krótsze dni i ciągle padający deszcz. To wszystko wzmaga we mnie brak chęci do działania. Najchętniej wskoczyłabym pod koc z kubkiem ciepłej herbaty. Mój gorszy nastrój jesienią spowodowany jest przede wszystkim brakiem słońca

Jesienna chandra może także wynikać ze złych nawyków żywieniowych, co w konsekwencji odbiera radość z jedzenia. Ostatnio od dietetyczki Basi dowiedziałam się, że im smutniejsi jesteśmy, tym mniej cieszymy się jedzeniem (smakiem). Przeczytajcie, co więcej na ten temat ma do powiedzenia Basia- ekspert kampanii Przyjaciółka z Kalifornii. 

Niedobór witamin B1 i B6 objawia się zmęczeniem, osłabieniem i drażliwością. Produktem zamierającym te witaminy są śliwki kalifornijskie. Zawarta w śliwkach witamina B6 przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia, a także prawidłowego funkcjonowania sfery psychicznej”.

Przygotowałam dla Was zestaw jesiennych przepisów, które z pewnością dodadzą Wam witalności i nabierzecie po nich chęci do działania.

 

Wasza Przyjaciółka z Kalifornii!

Niskosłodzone ciasto ze śliwek kalifornijskich i jabłek

 15_10_08_cpb_blog_sweet_autumn_2-300x200

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 160 g cukru do wypieków
  • 6 g proszku do pieczenia
  • 6 g mielonego cynamonu
  • 3 g mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 g goździków
  • 8 g przesianego kakao
  • 100 g ugotowanego puree z jabłek
  • 250 g pokrojonych kalifornijskich śliwek
  • 175 g kalifornijskich rodzynek
  • 100 g łuskanych i posiekanych orzechów włoskich
  • 65 g puree ze śliwek kalifornijskich
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 ubite jajko
  • kalifornijskie śliwki lub świeże owoce np. maliny do dekoracji

Do przygotowania śliwkowego puree:

  • 50 g śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 1 łyżka wody

Przygotowanie: Połączyć wszystkie suche składniki i wymieszać z jabłkiem, kalifornijskimi śliwkami, puree z suszonych kalifornijskich śliwek, rodzynkami, orzechami, masłem i jajkiem. Ubić. Wlać masę do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 15-18 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 1 godz. 15 min – 1 godz. 30 min. Ciasto musi dobrze wyrosnąć i być ścięte. Jeśli góra ciasta robi się zbyt ciemna, należy przykryć wierzch tortownicy folią. Odłożyć ciasto na kilka minut, następnie wyjąć i udekorować owocami.

Aby zrobić puree ze śliwki kalifornijskiej: Zblenduj 50 g kalifornijskich śliwek z 1 łyżką wody, tak by składniki dobrze się połączyły. Gotowe!

 

Ciasto marchwiowe ze śliwką kalifornijską

marchwiowe_ze_sliwka_3

Składniki:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 4 marchewki
  • 10 śliwek kalifornijskich

Przygotowanie: Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Śliwki pokrój na drobne kawałki. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Mikserem ubijaj jajka z cukrem przez 3 minuty. Do jajek dodaj olej i zmiksuj. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Dodaj do masy jajeczno-cukrowej. Zmiksuj do połączenia składników – 1 minutę. Do masy dodaj marchewki i śliwki kalifornijskie. Zmiksuj do połączenia składników  – 1 minutę. Gotową masę wlej do keksówki. Wstaw do piekarnika. Piecz do zezłocenia – ok. 45 minut. Jeśli po tym czasie patyczek włożony w ciasto pozostaje mokry, piecz kolejne 10 minut i po tym czasie sprawdź ciasto patyczkiem jeszcze raz. Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika. Pozwalamy mu delikatnie ostygnąć w blaszce przez 5 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto i studzimy na blacie.

 

Sałatka z komosy, z orzechami, jabłkiem i śliwką kalifornijską

Przepis autorstwa Mariety Mareckiej

dsc_6412

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
  • ½ szklanki śliwek kalifornijskich
  • ½ dużego jabłka
  • ½ szklanki różnych orzechów (pekan, macadamia, laskowe, włoskie)
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • Sok z ½ limonki
  • 1 łyżka syropu z agawy lub miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • Opcjonalnie: jogurt naturalny do podania

Przygotowanie: Orzechy prażymy na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Studzimy i kroimy drobniej. Śliwki kalifornijskie, jeśli są soczyste i miękkie kroimy w cienkie paski, jeśli są podsuszone zalewamy wcześniej ciepłą wodą i odstawiamy, aż zmiękną. Komosę przepłukujemy zimną wodą, następnie gotujemy w lekko osolonym wrzątku, aż będzie miękka. Odcedzamy, mieszamy z olejem kokosowym. Jabłko kroimy w kostkę i łączymy z przestudzoną komosą, orzechami, posiekaną miętą. Całość skrapiamy sokiem z limonki i syropem z agawy. Sałatkę pakujemy do pojemników, nakładamy ewentualnie na wierzch po czubatej łyżce jogurtu, zamykamy szczelnie i zabieramy do szkoły lub pracy.